VijestiLifestyle

Danas počinju zimska sniženja – cijene će padati u tri kruga

Nakon kupovine božićnih poklona za najmilije, vrijeme je da počastite i sami sebe. S 27. prosincem počinje zimsko sezonsko sniženje.


Proizvodi su u prosjeku sniženi između 20 i 70 posto, a taj popust zna rasti prema kraju isteka roka sniženja.

“U prvom krugu, do polovice siječnja, popusti će iznositi između 20 i 30 posto, nakon toga se očekuju popusti i do 50 posto, a pred sam kraj veljače očekujemo da će cijene padati i prema 70 posto“, najavila je direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić.

U 60 dana propisanog trajanja sniženja redovna cijena i nova snižena cijena mora se iskazati jasno, vidljivo i čitljivo.

Ako trgovac ne proda sve proizvode, može nastaviti s prodajom po sniženoj cijeni sve do isteka zaliha, ali mu nije dopušteno oglašavati takvu prodaju kao sezonsko sniženje nakon proteka propisanih 60 dana.

Tijekom zimskoga sniženja najviše se kupuje odjeća i obuća, ali i različiti sezonski proizvodi, poput zimske opreme i dekoracija.

„Praksa je pokazala da posljednjih godina domaći trgovci prate trendove europskih trgovaca po pitanju sezonskih rasprodaja pa se bilježe sve veće stope sniženja. Dakle, tu možemo govoriti o međunarodnoj konkurentnosti jer zbog usklađenih rokova sniženja naši kupci više ne idu u tolikoj mjeri kupovati u druge zemlje u okruženju. Trgovci sve više osluškuju i uvažavaju promjene na tržištu te nastoje uspješno odgovoriti na želje i potrebe potrošača”, poručuju iz Hrvatske gospodarske komore za RTL.

Nemojte nasjesti na zamke trgovaca

Većina kupaca zadovoljna je ‘ulovima’ na sniženjima, ali često imamo priliku čuti da se osjećaju prevarenima.

Dijana Kladar iz Saveza udruga za zaštitu potrošača kazala nam je da se kupci najčešće žale kako trgovci oglašavaju sniženje, a stave svega par proizvoda na primjerice 70 popusta. Kupci su uočili još jednu praksu trgovaca:

‘Često tvrde da trgovci neposredno prije sniženja dignu cijenu robe ili napišu visoku cijenu po kojoj se proizvod nikada nije prodavao” dodaje Kladar. Ističe i kako sniženja u Hrvatskoj još nisu kao u drugim zemljama EU, idu samo do 50%.

Trgovci, naglašava Kladar, se služe marketingom na način koji ponekad zavarava potrošače, a pitanje nepoštenog marketinga i utjecaja na potrošače se kod nas ne sankcionira učinkovito. Kao primjer ističe sve popularniji ‘Crni petak’ koji se iz Amerike proširio na ostatak svijeta.

Black Friday groznica stvara psihološki utjecaj na potrošače da izađu u shoping centre i kupuju, a zapravo sniženja su većinom bila 30%“, kaže Kladar.

Kako bi izbjegli zamke trgovaca, Kladar građanima savjetuje da prije kupnje uvijek pitaju ako imaju kakvih neudoumica te da pažljivo pročitaju sve ugovore koje potpisuju.

“U slučaju sumnje na nepravilnosti možete se besplatno obratiti Državnom inspektoratu“, napiminje.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close