Scena

Danas obilježavamo Majčin dan

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju.


Osnivačicom današnjeg Majčinog dana smatra se Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama.

Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. majke su u 45 država SAD slavile majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom.

Nedugo nakon što je u  SAD-u proglašen praznikom, Dan majki postao je praznik i u Engleskoj, zatim u Švicarskoj (1917.), Norveškoj (1918.), Švedskoj (1919.), Njemačkoj (1922.) i Austriji (1924.) a potom se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu.

Na majčin dana  majke i bake se uglavnom darivaju cvijećem te čestitkama i malim poklonima koje su izradila njihova djeca i unuci. Zanimljivo je kako su bijeli karanfili s početka priče uglavnom zaboravljeni.

Stoga zagrlite danas svoju majku, ako ste daleko od nje nazovite ju sjetite se kako ste zapravo privilegirani jer mnogo je onih koji nisu nikada osjetili majčinu ljubav, mnogi su oni koje su majke napustile prerano. I ne zaboravite majka je samo jedna.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: wikimedia | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close