Lifestyle

Znate li što je to “420”?

Redoviti pušači marihuane dobro znaju da je je 20. travnja njihov dan koji se popularno naziva i Weed deaday ili još kraće – 420.


Za taj naziv mnogi su čuli, ali malo tko zna od kuda dolazi.

O nastanku ovog naziva postoji nekoliko verzija, ali čitava stvar ima veze sa skupinom Grateful Dead.

Tijekom blagdana 1990. godine Steven Bloom, reporter časopisa High Times, hodao je parkiralištem na kojem su se prije koncerta okupljali hipiji. Od jednog od njih dobio je pozivnicu na kojoj je pisalo: “Okupit ćemo se u 4 i 20 poslijepodne, 20. 4. za malo 420-anja u Marin Countryju”.

Međutim, na pozivnici je pisalo i sve što je trebao znati o ovom izrazu: “420 je počeo negdje u San Rafaelu u Kaliforniji kasnih sedamdesetih. Počelo je kao policijska šifra za pušenje marihuane, a kad su lokalni pušači čuli za izraz, počeli su ga koristiti”.

Ipak 420 nema veze s policijskom šifrom, nego s grupom od pet srednjoškolaca koji su se nazivali Waldos. Oni su smislili ovaj naziv. Svakog bi se dana u 16 sati i 20 minuta okupili pored kipa Louisa Pasteura kako bi zapalili, a nakon što su ih nekoliko puta zamalo uhvatili, prvotnu šifru “4:20 Louis” skratili su na “4:20”.

Waldosi nisu mislili da će pušači diljem svijeta obilježavati 20. travnja i čak ga pokušati pretvoriti u nacionalni praznik, ali Steven Hager iz High Timesa prenio je njihovu priču koja se otela kontroli i s vremenom postala jedina prihvaćena verzija.

No, kako je priča petorice pušača trave postala globalni fenomen?

Patrick Reddix, brat Davea Reddixa, jednog od Waldosa, ispričao je priču o njihovom okupljanju Philu Leshu, basistu grupe Grateful Dead koji je “420” počeo koristiti svaki put kada bi se napušavali, a odatle se izraz proširio čitavom zajednicom, a nakon članka u High Timesu stvari su postale globalne, piše Index.hr.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close