VijestiTurizam

Danas je Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

“Po biološkoj raznolikosti smo na samom europskom vrhu. Imamo 19 nacionalnih parkova i parkova prirode, a gotovo 30 posto našeg teritorija je pod ekološkom mrežom Natura 2000”, istaknuo je ministar Dobrović.


Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj obilježava se 22. svibnja, a tim povodom ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović podsjetio je kako je Hrvatska po biološkoj raznolikosti na samom europskom vrhu, a gotovo 30 posto teritorija hrvatske države je dio ekološke mreže Natura 2000.

Bioraznolikost je sveukupna raznolikost života na Zemlji – životinja, biljaka, njihovih staništa i gena – i temelj je opstanka Zemlje i čovječanstva, ističu u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. Bioraznolikost podupire ljudski život i održivi razvitak u svim područjima aktivnosti uključujući gospodarstvo odnosno grane kao što su poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo i turizam te da je očuvanje prirode i prirodne bioraznolikosti ključ za stvaranje zdrave i održive budućnosti.

Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikog ekosustava u kojem svatko ima svoju ulogu. Mnoge vrste nisu još niti poznate, kao niti uloga mnogih poznatih vrsta. Stoga poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote, upozoravaju iz Ministarstva.

Po bioraznolikosti Hrvatska u europskom vrhu

Hrvatska je po prirodnoj bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja. Gotovo je 30 posto teritorija dio ekološke mreže Natura 2000. U svim područjima Hrvatske, nizinskim, planinskim i obalnim, izrazito je velika raznolikost staništa, što je rezultiralo bogatstvom vrsta. U Hrvatskoj je službeno zabilježeno oko 40.000 vrsta, iako se procjenjuje da ih je između 50 i 100 tisuća. Bogata i raznolika priroda najvrjedniji je resurs kojim Hrvatska raspolaže, a očuvana priroda osigurava sve funkcionalnosti neophodne za život i ekonomski razvoj.
“Po biološkoj raznolikosti smo na samom europskom vrhu. Imamo 19 nacionalnih parkova i parkova prirode, a gotovo 30 posto našeg teritorija je pod ekološkom mrežom Natura 2000”, istaknuo je ministar Dobrović.

Pozvao je građane u nedjelju, 22. svibnja u zagrebački park Maksimir gdje Ministarstvo od 11 do 17 sati organizira edukativno – zabavni program u povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj.

U vođenim turama, zabavno-edukativnim radionicama te kroz izložbe na otvorenom, građani će moći upoznati biljno i životinjsko bogatstvo parka Maksimira, ali i Hrvatske. Program je namijenjen svim ljubiteljima prirode, odraslima, ali i djeci. Organiziraju ga časopis National Geographic Hrvatska u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Javnom ustanovom Maksimir i Hrvatskom agencijom za okoliš i prirodu. Cilj je podizanje svijesti o prirodnom bogatstvu Hrvatske i važnosti njegova očuvanja.

UN proglasio 22. svibnja Međunarodnim danom bioraznolikosti
Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibanj Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi ukazali na bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značaja za sadašnje i buduće generacije. Također, ovaj nadnevak je i spomen na usvajanje Konvencije o biološkoj raznolikosti, jednog od najvažnijih međunarodnih propisa u području zaštite prirode, čiji je cilj očuvanje bioraznolikosti, održivo korištenje njenih komponenti te pravedna raspodjela dobrobiti koje proizlaze iz korištenja genetskih izvora.

Uz obilježavanje Međunarodnog dana bioraznolikosti, 22. svibnja, Republika Hrvatska obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj, koji je donošenjem Zakona o zaštiti prirode 2003. godine proglasio Hrvatski sabor. Taj dan se svake godine obilježava raznim odgojnim, obrazovnim, rekreativnim, stručnim te drugim aktivnostima koje organiziraju nadležno ministarstvo, javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima i prirodnim vrijednostima te mnoge udruge i drugi dionici.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: agrobiz.hr | Foto: pixabay.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close