Zdravlje

Danas je Svjetski dan borbe protiv raka

“Mi možemo – ja mogu” poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv raka, koji se obilježava 4. veljače, a cilj mu je ukazati na važnost zdravog načina života, značaj ranog otkrivanja raka koji je danas drugi vodeći uzrok smrti u svijetu, kao i na potrebu osiguranja kvalitetnog liječenja i života oboljelih.


Rak je drugi vodeći uzrok smrti i u Hrvatskoj, od kojeg umire svaki četvrti stanovnik naše zemlje. Podaci iz Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da je u 2013. godini od raka umrlo 13.788 osoba, od kojih 7888 muškaraca i 5900 žena.

Predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka Damir Eljuga ističe kako se, kada se zbroje slučajevi početnog i invazivnog raka te broj oboljelih od raka kože, može reći da je u 2014. od raka u Hrvatskoj oboljelo oko 25.000 osoba.

U usporedbi s ostalim zemljama Europe, Hrvatska je zemlja srednje pojavnosti raka ali, nažalost ,visokog mortaliteta, a zabrinjavajuće je što je stopa pojedinih sijela raka u Hrvatskoj u porastu, kaže Eljuga.

U porastu je tako i dalje pojavnost i smrtnost od raka dojke, kao i stopa karcinoma pluća kod žena, te broj oboljelih od raka debelog crijeva.


Tekst: dalje.com

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close