Scena

Danas je nova godina drveća!

Na Tu bišvat, novu godinu drveća, 1890. učitelj i povjesničar, rabin Zev Javec, poveo je svoje učenike da posade drvo. S vremenom to je postalo tradicijom. Mnogo stvari možemo naučiti od drveća. Jedna je strpljenje. Godine su potrebne da bi od male sjemenke izraslo drvo puno plodova.


No priča o nastanku ovoga praznika seže davno u prošlost; u vrijeme postojanja Hrama u Jeruzalemu. 15-tog dana mjeseca Švata oporezivalo se poljoprivrednike. Nakon što su plodovi sakupljeni, dio se obvezno dijelio svećenicima. Hrama više nema pa niti toga običaja. No plodovi se i dalje blagoslivljaju.

Važno je na stolu imati petnaest biljnih vrsta. Od njih petnaest obavezno je jesti one navedene u biblijskim opisima Obećane zemlje. To su: pšenica, ječam, vinova loza, smokve, mogranj, masline i datulje. Uz nabrojano jedu se još i rogač, bademi, agrumi. Umjesto svježeg voća može se koristiti sušeno.

Tu bišvat više nije fiskalna godina za oporezivanje drveća; danas se njime označava početak proljeća. Ujedno nas podsjeća na odgovornost prema prirodi koja nas okružuje.


Tekst: HRT

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close