Vijesti

Danas je Međunarodni dan zaštite životinja

Udruge za zaštitu životinja globalno obilježavaju taj dan kako bi povećale svijest o problemima životinja te potaknule ljude na razmišljanje o tome kako se odnose prema životinjama.


Svjetski dan zaštite životinja, obilježava se svake godine 4. listopada. Prvi puta počeo se obilježavati 1931. godine tijekom konvencije ekologa u Firenci, a njegov je cilj bio upozoriti na položaj ugroženih životinja. Od tada do danas obilježava se u svim zemljama.

Udruge za zaštitu životinja globalno obilježavaju taj dan kako bi povećale svijest o problemima životinja te potaknule ljude na razmišljanje o tome kako se odnose prema životinjama. Po podatcima svjetskih organizacija, svaki dan nestanu stotine životinjskih vrsta, a najugroženije su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi…

Životinje uglavnom ugrožava čovjek. U svijetu je poznato oko 1,8 milijuna životinjskih vrsta, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više.Teško je izdvajati vrste životinja, no nama najbliži su naši kućni ljubimci.

Svakoga dana na području RH se pronalaze napuštene, zanemarene i zlostavljane životinje. Iako smo u 21stoljeću, još uvijek postoje ljudi koji misle da npr  pas nije više pas ako je kastriran/steriliziran. Kastrirane životinje žive duže i boljeg su zdravlja od nekastriranih. Najbolji period za kastraciju je prije prvog tjeranja životinje, najčešće sa 6 mjeseci, ranijom kastracijom, prije godinu dana, sprječavaju se brojne bolesti kao sto su tumori, alergije, dijabetes, epilepsija, piometra. Kastrirana životinja postaje bolji kućni ljubimac jer joj spolni nagon više nije smetnja u odnosu prema vlasniku.

Studije pokazuju da se kastracijom mužjaka psa za 94 posto smanjuje bježanje i lutanje za kujama, za 66 posto se smanjuje naskakivanje, za 63 posto se smanjuje istospolna agresija i za 59 posto se smanjuje obilježavanje teritorija mokraćom.

Promjene u ponašanju nabolje su još očitije kod mužjaka mačke. Kućni mužjaci mačke nakon kastracije prestaju neprestano mjaukati u potrazi za ženkom i obilježavati stan urinom izuzetno neugodnog mirisa, prestaju pokušavati pobjeći i pronaći tjerajući ženku, prestaju biti mršavi, iscrpljeni, razdražljivi i zlovoljni uslijed uzaludnog gubitka energije, te postaju prave umiljate kućne mačke. Mužjaci mačke koji imaju pristup van prestaju izbivati danima od kuće u potrazi za ženkama, a kući se vračati iscrpljeni, ranjavi i bolesni zahvaljujući neprestanim borbama s drugim mužjacima.

Život nekastriranog vanjskog mužjaka mačke toliko je rizičan, da mu je prosječan životni vijek skraćen na svega dvije do tri godine. Mačke kastracijom ne prestaju biti zaigrane i dobri lovci, a psi dobri čuvari, sportski ili radni psi. Dapače, takve životinje se puno bolje mogu koncentrirati na igru, rad i vlasnika.

Cijene su pristupačne i preko udruga se mogu dobiti povoljnije cijene kastracije/sterilizacije. Udruge su voljne pomoći svima za dobrobit životinja. Previše je napuštenih, zlostavljanih i zanemarenih životinja! Životinje nisu igračke. Ako se odlučite imati kućnog ljubimca, udomite i spasite jedan život. Vjerujte, ta životinjica će Vam biti zahvalna čitav život. Znate li da imanje kućnog ljubimca smanjuje stres i depresiju ? Pokušajte! Ali uvijek imajte na umu da se ponašate prema svojem kućnom ljubimcu onako kako biste i Vi voljeli da se neko ponaša prema Vama.

Imajte na umu kada poželite kućnog ljubimca, da to nije “nešto” što ćete ostaviti kada Vam dosadi. Svako živo biće ima svoje potrebe, upoznajte se s njima prije nego donesete odluku.
Dolazi zima, zamislite kako je biti vani bez hrane, na temperaturi ispod nule ? Ako ne možete udomiti životinju, pomozite im barem tako da im ostavite hrane, ako vidite zlostavljanje pasa – prijavite.

Danas je Svjetski dan zaštite životinja, budimo njihov glas!


Tekst: metro-portal.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close