Zdravlje

Danas 357 novooboljelih, Capak otkrio gdje su sve nova žarišta

BORBA S KORONAVIRUSOM

Stožer Civilne zaštite objavio da je u u posljednja 24 sata u Hrvatskoj 357 novooboljelih, ukupno 2560 od koronavirusa. 11 pacijenata je na respiratoru. Umrle su tri osobe, ukupno 180.


Preminuli su u Zadru, Vinkovcima i Splitu. U samoizolaciji je 8770 osoba.

I dalje najviše novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Zagrebu i Zadarskoj županiji.

Zaražena su dosad 623 zdravstvana djelatnika. Sad nam je porasla prosječna dob zaraženih, sad je 41.

Imamo jedno novo svadbeno slavlje i jedan rođendan na kojem je više obooljelih, imamo povratnike s hodočašća u Međugorju, te 12 zaraženih na jednom otoku kod Zadra. Riječ je o ljudima koji su se kontinuirano družili više dana. Imamo i jednu potpuno novu situaciju – maturalno putovanje u Dubrovačko-neretvansku županiju na kojem je dvoje maturanata iz Zagreba oboljelo”, kazao je Krunoslav Capak.

U koliko je teretana u SDŽ zabilježena zaraza?

Radi se o četiri teretane, teško je utvrditi jesu li osobe oboljele bap u tim teretanama. Razgovaramo na tragu toga da se ide u češće kontrole i samo tamo gdje se utvrdi izvor zaraze, onda bi se te teretane zatvorile, dok zaposlenici ne ozdrave. Rješenje će biti uskoro”, kazao je Capak.

O testiranju svih kontakata

“Ako kontakte testirate, oni moraju u samoizolaciju jer mogu razviti bolest. Bio je čitav niz slučajeva da su bili negativni, a kasnije su razvili bolest. Naša je preporuka da se ljudi tamo gdje je situacija čista stavljaju u samoizolaciju, radije nego da se testiraju. Svjedoci smo da se preporuke često mijenjaju”, kazao je Capak.

Na pitanje kasni li se u reakciji kod lokalnih stožera, te što ako se broj zaraženih ne počne smanjivati. Božinović je kazao kako je situacija različita od prve faze u kojoj je virus dominirao diljem Europe i svijeta.

“Što se tiče lokalnih stožera, njihova inicijativnost je otvorena od samog početka, to je najbolji put. Moguće je uvijek napraviti i određenu grešku. Činjenica je da nitko ne razmatra o onom zatvaranju kakvo je bilo. Ukazivali smo na to da ćemo lokalna žarišta gasiti lokalno sve dok to daje rezultate. To je najracionalniji pristup. Nikome nije u interesu da se neki gospodarski subjekt ili socijalna aktivnost obustavi. Svi moraju poštivati mjere jer je to najbolji način kako održati sve te aktivnosti i djelatnosti otvorene. Moramo svi dati doprinos. Horizontalno zatvaranje nije dobro, pogotovo prema onima koji su se držali mjera. Tim ćemo putem nastaviti i dalje“, kazao je Davor Božinović.

Ne možemo gledati samo na brojeve. Time što idemo prema jeseni, naravno da predstavljaju i veći rizik. Masu njih još nema simptome. Od ukupno aktivnih hospitalizirano je 7-8 posto, to su oni sa srednje teškim do težim kliničkim slikama. 0,4 posto je na respiratoru. Trenutno u tom kontekstu se ne događa ništa dramatično, ali naravno da smo cijelo vrijeme na oprezu. Treba se sagledati u širem kontekstu da bismo donosili nekakav sud o trenutnoj situaciji”, nadovezala se Alemka Markotić.

Koliko je stranih turista zaraženo?

Ta brojka je blizu 100, trenutno ih je 30-ak u Hrvatskoj. Dobili smo obavijest da je od početka ljetnog vala 320 osoba koje su se vratile iz Hrvatske pozitivno”, kazao je Capak.

“Ne bih se složio da u zadnjih mjesec dana nije bilo određenih mjera. Brojevi rastu, to je činjenica. Situacija je pod nadzorom jer se znaju žarišta, kontakti, postoji rezervoar samoizolacije. Naravno da nismo sretni s porastom, ali on se događa i drugdje”, kazao je Vili Beroš.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: koronavirus.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close