Zdravlje

9 razloga zašto je maslačak dobar za zdravlje

Još od davnih vremena, prepoznat je pozitivan utjecaj maslačka na zdravlje. Ako želite koristiti maslačak kako bi poboljšali svoje zdravlje ili ga isprobali u svojem obroku, svakako ga uberite na mjestu na kojem znate da ćete pronaći nezagađene maslačke.


S obzirom na to da se se cvijet maslačka otvara ujutro i zatvara tijekom noći, branje se preporučuje oko podneva dok je cvijet najotvoreniji.

  1. Maslačak je bogat izvor vitamina A, C i K te sadrži veliku količinu željeza, kalcija i kalija.
  2. Listovi maslačka imaju diuretičko djelovanje – odnosno izbacuju višak tekućine iz organizma.Najbolje je pripremiti čaj od maslačka, a on se može pripremiti od suhih listova – tako da prelijete 2 dl vruće vode preko žličice lišća ili od suhog smrljevnog korijena – kada je postupak sličan, no potrebno je nakon prelijevanja dodatno prokuhati nekoliko minuta.
  3. Cvjetovi maslačka su bogati lecitinom koji čini čak 73 posto masti u jetrima. Pripremiti ih možete u salatama ili čak i dinstati s drugim povrćem.
  4. Korijen i cvijet maslačka koristi se u proizvodnji piva i vina, a korijen također može biti korišten za pripremu kave. Zapravo se radi o prženom i usitnjenom suhom korijenju, a navodno ima isti okus kao i kava, no nema kofeina.
  5. Listovi maslačka imaju jako mali broj kalorija, odnosno u 100 grama ima samo 45 kalorija.
  6. Svježe listove maslačka možete dodati raznim salatama, pa čak i juhama, gulašima i paprikašima.
  7. Maslačak potiče probavu, odnosno služi kao laksativ, stimulira apetit, kao što i izjednačava bakterije probavnog sustava.
  8. Osim što čisti jetra od toksina i potiče rad mjehura, također zbog češće urinacije dolazi do smanjenja krvnog tlaka i njegove regulacije.
  9. Ako se odlučite konzumirati maslačak, pripremite se da svi dijelovi imaju gorkast okus. Iako ih možete pronaći skoro tijekom cijele godine, ako ih berete tijekom proljeća i jeseni – gorčina je nešto slabija. Također se to odnosi na mlade cvjetove maslačka, odnosno na mlade listove.


 

Komentari

Komentara


Izvor: ordinacija.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close