TurizamIzdvojeno

ČUVAR ŽELJAVE Pogled na starog “Douglasa” iz ptičje perspektive!

FOTO

U blizini Plitvičkih jezera postoji mnoštvo zanimljivih lokacija, a jedna od njih je Željava – napušteni podzemni aerodrom iz vremena bivše Jugoslavije.


Smještena u dubini Plješivice, na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Željava je bila najveći podzemni aerodrom i vojna baza u bivšoj Jugoslaviji i ujedno jedan od najmodernijih vojnih aerodroma u čitavoj Europi.

Izgradnja ovog aerodroma je tadašnju Jugoslaviju koštala čak 11 milijardi dolara. U punoj funkciji aerodrom je bio od 1968. do 1992. godine, kad je cijeli kompleks ciljano uništen aktiviranjem 50 tona minsko-eksplozivnih sredstava prilikom povlačenja JNA.

Avion je zadnji put sletio na Željavu u svibnju 1992. godine i ostao je na tom mjestu. Riječ je o starom Douglasu C-47 “Dakota”, vojno-transportnoj verziji civilnog putničkog zrakoplova DC-3 koji potječe još iz II. Svjetskog rata, a koji je služio i kao trofejni zrakoplov.

Smješten uz cestu na samom ulazu u vojni kompleks, avion je dostupan turistima i znatiželjnicima te je danas postao svojevrsni simbol ulaska na područje Željave.

Fotograf Josip Durdov snimio je za The Plitvice Times nekoliko fotografija aviona iz ptičje perspektive:

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov za The Plitvice Times

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close