Turizam

ČUDESNI PODZEMNI SVIJET: Baraćeve špilje oduševile autoricu kolumne “Put pod noge”!

Kolumnistica portala Klikaj.hr Diana Bartolić u rujnu prošle godine posjetila je Baraće špilje koje se nalaze oko šest kilometara istočno od Rakovice. Čudesni podzemni svijet Baraćevih špilja ju je oduševio i iznenadio, a svoje dojmove je opisala je u jednom od nastavaka kolumne Put pod noge koji prenosimo u nastavku:

 Razmišljajući kojem predivnom mjestu da posvetim ovaj tekst nekako se nisam mogla othrvati osjećaju da je stigla jesen. Kraj ljeta, mora, sunca i kupanja. I htjela sam prvo pisati o moru, o predivnim pješčanim plažama na Pašmanu, u osvježenju na Mrežnici. Ili Krki. No, jesen koja se uvukla u mene ne daje mi mira. O sjećanjima na ovogodišnje dugo toplo ljeto ipak odlučujem da ću pisati kad dani budu tmurniji, a zrak hladniji. Trebat će tada dašak sunca i topline makar kroz tekst i fotke.

Prošlu kolumnu posvetila sam podzemlju, pa nastavljam u istom tonu.

Nakon dugogodišnje želje da se spustim u podzemlje, nakon Cerovačkih, ove godine uživala sam i u Baraćevim špiljama. Iako mnogo  manje od Cerovačkih uređenije su, a po mom subjektivnom mišljenju i posjećenije. Na prvu loptu me to uistinu začudilo, no kada sam razmislila to i nije toliko neobično. Blizina Plitvičkih jezera učinila je svoje, ali i dovoljno reklame.

Već pri samom dolasku bila sam ugodno iznenađena. Uređeno područje, udobne klupe, drvene ležaljke, dječje igralište, interaktivni panoi… Još smo bili na površini, a već sam bila očarana.

Kako smo i tamo bili službeno, u sklopu snimanja, imali smo malo drugačiji „tretman“ nego ostali posjetioci. Dok su oni strpljivo čekali početak vođene ture, mi smo se opuštali na drvenim ležaljkama i čekali  da tura s vodičem odmakne, pa da možemo sami u miru istraživati i snimati.

Kod ulaska u špilju obavezno se na glavu stavljaju obične kacige da čuvaju glavu. Iako mi se to činilo smiješno i nepotrebno, bilo mi je drago kada su nam dali službene kacige sa lampom radi lakšeg snimanja. Dodatno osvjetljenje u mračnoj špilji ne može biti loša ideja.

Sa svjetlećim kacigama na glavi, kao pravi rudari i sa slojevitom odjećom uputili smo se u unutrašnjost Zemlje.

Pročitajte više na Klikaj.hr


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close