VijestiScena

CRVENKAPICA NA FORTICI: Nije bajka nego stvarnost!

Nakon službenog početka prošlog ljeta na senjskoj rivi, interdisciplinarni projekt „senjska uskočka crvenkapa“, od milja zvan Crvenkapica, a koji je osmislila senjska umjetnica Marija Zudenigo, ovog proljeća počinje promotivnu višegodišnju ‘turneju’ po Hrvatskoj. Prva ‘postaja’ su Otočac i Brinje, a točka susreta bit će u srijedu, 25. travnja 2018., na Fortici u Otočcu.


Riječ je o projektu kreativne i kulturne industrije  s nakanom očuvanja, prezentacije te brendiranja vrijedne nacionalne kulturne baštine – senjske uskočke kape. Zamišljeno je da se taj dragulj baštine grada Senja i Hrvatske prezentira široj javnosti nizom radionica na javnom otvorenom prostoru u gradovima diljem Hrvatske, na kojima će se šivati dijelovi (pačvorci) za uskočku crvenkapu toliko veliku da će u završnici projekta obujmiti, ili preciznije ‘okapiti’, senjsku tvrđavu Nehaj. Da bi se napravila takva gigantska uskočka kapa, bit će potrebno sakupiti ukupno oko 14 tisuća pačvoraka!

Cilj projekta je i promicanje suradnje kulturnih i umjetničkih, akademskih, obrazovnih i gospodarskih institucija, kao i pojedinaca umjetničkih i sličnih zanimanja, a u Otočcu i Brinju naišao je odmah na plodno tlo odazivom kreativnih snaga udruga Baštinica i Gačanka iz Otočca, Pavenke iz Brinja, dječjih vrtića i osnovnih škola iz Otočca i Brinja (DV Ciciban, DV Tratinčica, PŠ Hrvatsko Polje, PŠ Križpolje), Srednje škole Otočac, Đačkog doma Otočac, GPOU, HRO-a, Foto kluba Otočac i drugih. Izrađeni pačvorci bit će spojeni u performansu na zidinama otočke Fortice, utvrde koju su senjski uskoci podigli nakon njihova protjerivanja u Otočac i Brinje prije 400 godina. Bit će to ujedno mali šivaći vremeplov, turistička promidžba, kreativno-umjetnički doživljaj, poduka iz povijesti, pa i svojevrsni mob flash.

Projekt Crvenkapice predstavlja odskočnu dasku da se do sad neprepoznat veliki turistički potencijal  ove tradicijske kape iskoristi na najbolji mogući način za stvaranje novog autentičnog turističkog proizvoda uskočkog grada Senja. Podrškom projektu Otočac i Brinje ukazuju na važnost međusobnog podupiranja u kulturno-turističkom razvoju sve tri sredine, susjednoga prijateljskog grada Senja i „zaleđa“, zbog stoljetne povijesne povezanosti koja je značila život i opstanak (a danas se često zaboravlja) i koju potvrđuje i uskočka priča o 400-godišnjoj vezi.

Pozvani su svi zainteresirani, znatiželjnici, kreativci, stvaratelji, da svjedoče i/ili sudjeluju u kratkom programu Crvenkapica na otočkoj Fortici koji u srijedu počinje u 11 sati.

 

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: Manja Kostelac Gomerčić | Foto: Crvenkapica

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close