KolumneModerna tradicija

Crvenkapa kao simbol Like

Dok sam razmišljala o čemu vam pričati ovaj put i dok sam vrtjela po glavi teme i naslove koje sam do sada prošla, na trenutak sam zastala i shvatila „Bože, pa ja nisam pričala o našoj kapi, pravoj ličkoj kapi – crvenkapi“.

Zašto je lička kapa postala simbolom Like?

Lička kapa predstavnica je našeg naroda, ona je dio naše kulture, dio povijesti, a nekoć je bila i stil života. Kada upitamo bilo koga kako izgleda pravi Ličanin, svi će uz velike brkove i kožun reći crvena kapa.

Lička kapa crno je crvene boje s crnim kitama (resama). Njoj su se kroz povijest mijenjali materijali izrade, dužina resa i ukrasi, ali su boja i oblik uvijek ostajali isti. Rese su prvotno bile kraće i nosile su se iznad desnog uha, a kasnije su se počele nositi i duže rese, no pričalo se kako su rese bile duge onoliko koliko su muškarcu bila duga četiri prsta. Vrh kape oduvijek je bio crven, dok je oglavlje bilo ili crno ili crveno izvezeno crnim motivima. Motivi su zapravo bili kružići i spirale koje još nazivamo Zečji skok, a bod kojim su se motivi vezli je lančanac. Ovaj se vez koristio iz razloga jer su kružići na kapi simbolizirali i vojsku na Krbavskom polju koja je bila lančano povezana.

Lička kapa nekoć je bila od velike vrijednosti. Ona nije bila samo običan predmet ili dio odjeće već je bila bitan i jako važan dio života. Kapu su imali i nosili ju svi. Muškarci su ju nosili u svim prigodama, bilo da su radili u polju, išli na misu ili u prelo kapa je uvijek bila na glavi. Mladi momci jedva su čekali dobiti svoju prvu kapu jer su noseći kapu na glavi postajali zreliji i cjenjeniji. Mlađi sinovi obično su nasljeđivali kape od svoje starije braće ili očeva i tako u krug. Kapa se tako nosila dok se ne bi raspala, a bilo je na trenutke i smiješno vidjeti kako mladi dečki nose kape veće od njihovih glava. Ponekad su oni mlađi momci koji bi dolazili iz imućnijih obitelji dobili svoju vlastitu kapu pa bi ostali iz društva bili ljubomorni jer su oni nosili naslijeđene kape od svoje braće ili oca. Znali su tako iz ljubomore ukrasti i sakriti kapu imućnijih momaka što bi obično završilo svađom, a ponekad i tučom. Djevojke su znale ukrasti i sakriti kapu od onog momka koji im se sviđao te mu tako dati do znanja da gaje simpatije prema njemu.

Kapa je bila vrijednost u koje se jednostavno nije smjelo dirati. U početku nisam shvaćala i razumjela važnost kape i toga zašto je baš ona postala simbolom nas Ličana, dok mi mama nije ispričala priče koje su i njoj pričali naši stari. Naime, u tim pričama saznala sam kako su očevi, kada bi odlazili raditi u tuđinu, sa sobom nosili upravo crvenkapu koja je čitavo vrijeme bila uz njih i predstavljala im njihovu obitelj pa su tako gledajući u nju zamišljali da zaspu, ali i da se bude s njima. Rekla mi je mama i kako je kapa imala veliku ulogu na igrama u prelima jer bi onaj glavni u prelu skinuo kapu i u nju stavio predmet koji je služio kao zalog u igri. Osim toga, svi se svakodnevno koristimo izrekom „skidam ti kapu“ ili „kapa dolje“, a ona upravo potječe od te važnosti i značenja kape jer je kapa cijelo vrijeme bila na glavi, a kad smo nekome htjeli odati počast ili ga pohvaliti skinuli bi kapu i naklonili se. Najveće uvreda također je bila kada bi jedan momak drugom skinuo kapu i bacio ju na pod te po njoj gazio što je završavalo jakom svađom o kojoj se pričalo i danima poslije.

Mi danas imamo velik izbor kapa, ali i ostalih pokrivala za glavu i najčešće ih nosimo zbog mode te im ne pridajemo značajnu vrijednost. Kape mijenjamo iz sezone u sezone ili ih čak uopće ni ne koristimo. Na sreću, kod nas u Lici još uvijek možemo vidjeti veliki broj obitelji koji u svojim domovima imaju ličku kapu. Iako ih ne nose na glavama, ljudi im, držeći ih na vidljivim mjestima, odaju počast i vrijednost koju je ona nekoć imala. Razne folklorne skupine ili društva i danas pjevaju pjesme upravo o Ličkoj kapi u kojoj opisuju njenu vrijednost i značaj te potvrđuju njen status našeg ličkog simbola.

Danas, kada i ja shvaćam vrijednost kape i razlog zašto je upravo kapa naš simbol, ove sam riječi pisala s posebnim poštovanjem jer naša crvenkapa jedino to i zaslužuje. Sljedeći put kada vas upitaju za našu ličku kapu s ponosom im pričajte o njoj i pokazujte je svima, baš kao što sam i ja sada vama.


 

Komentari

Komentara


Foto: Udruga Gačanka

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close