VijestiGrad ZagrebScena

CRTICE IZ POVIJESTI: Tošo Dabac, kroničar svakodnevnice Zagreba

Ostao je zapamćen kao kroničar zagrebačke ulične svakodnevnice.


Tošo Dabac, najpoznatiji zagrebački fotograf, čije su socijalne fotografije dokumentirale 20. stoljeće, preminuo je 9. svibnja 1970. godine. Rođen je 1907. godine pored Bjelovara, a školovao se u Zagrebu. Ne završivši Pravni fakultet zapošljava se se u podružnici filmske kompanije Metro Goldwyn Mayer, gdje radi kao prevoditelj i urednik njihovog časopisa. Usporedno s poslom počinje se zanimati za fotografiju, a prva koja je sačuvana je panorama Samobora iz 1925. godine.

Od početka 1930-ih počinje raditi kao fotoreporter i započinje ciklus Ljudi s ulice (1933.-1937.) po kojem je kao kroničar zagrebačke ulične svakodnevnice ostao najviše zapamćen. Jedan je od osnivača i glavnih predstavnika Zagrebačke škole umjetničke fotografije. U međuvremenu razvija i međunarodnu karijeru izlažući svoje fotografije u europskim galerijama, a uskoro kreće i na američku turneju gdje njegove fotografije dobivaju niz nagrada.

Godine 1943. odlazi u partizane, a nakon rata posvećuje se snimanju pejsaža i kulturnih spomenika duž Jadranske obale. Istovremeno nastavlja izlagati na više Svjetskih izložbi u Europi te surađuje s brojnim svjetskim časopisima.

Tošo Dabac preminuo je u Zagrebu, vozeći se u autobusu. Privatna zbirka s njegovim radovima (Arhiv Tošo Dabac) otvorena je u Zagrebu 1980. godine.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: fotografija

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close