ScenaTurizam

CRTICE IZ POVIJESTI: Ladislav Napuljski prodao Dalmaciju

Prodajom je Venecija dobila legitimitet za osvajanje Dalmacije kojom će vladati sljedećih gotovo 400 godina. Već 20 dana nakon prodaje nad Zadrom se zavijorila mletačka zastava s lavom sv. Marka.


Jedna od najsramotnijih epizoda u čitavoj hrvatskoj povijesti dogodila se 9. srpnja 1409. godine.. Tada je Kralj Ladislav Napuljski prodao Mletačkoj Republici svoja prava na Dalmaciju za 100.000 dukata. Time je Venecija dobila legitimitet za osvajanje Dalmacije kojom će vladati sljedećih gotovo 400 godina. Ladislav Napuljski prodao je Dalmaciju jer mu je bilo jasno da je neće moći zadržati oružjem, pa je htio od cijele stvari izvući barem financijsku korist. Njegovo pravo na Dalmaciju temeljilo se na činjenici da je okrunjen u Zadru 1403. godine u katedrali sv. Stošije za kralja Ugarske, Hrvatske i Dalmacije.

Međutim, ta je krunidba bila osporena od strane vladajućeg ugarskog kralja Žigmunda Luksemburškog, koji je krunjen još 16 godina prije. Žigmund je bio moćniji vladar od Ladislava, jer je pretendirao i na prijestolje Svetog Rimskog Carstva i Češke, a prethodne godine je osnovao i znameniti Red zmaja (lat. Societas Draconistrarum), čiji su članovi bili brojni moćni kršćanski knezovi i vitezovi.Žalosno je kako se Ladislav Napuljski s Mlečanima pogađao oko cijene za Dalmaciju. Prvo je tražio 300.000 dukata, no Mlečani su nudili samo 100.000 i to u četiri obroka. Zatim je Ladislav spustio cijenu na 200.000, a potom i na 150.000. Mlečani su međutim sada davali samo 60-70.000 i to u tri obroka. Konačno, navedenog dana postignut je sporazum. Ladislav je pristao na 100.000 dukata, a zauzvrat je dao svoje pravo na čitavu Dalmaciju. Sporazum je potpisan u crkvi sv. Silvestra u Veneciji. Već 20 dana kasnije nad Zadrom se zavijorila mletačka zastava s lavom sv. Marka. Ironija je u tome što je prije šest godina, u istom gradu, na ustrajanje hrvatske strane, baš u Zadru okrunjen Ladislav Napuljski za hrvatskog kralja, a pritom je još i dao riječ da će “braniti cjelokupnost Dalmacije, Hrvatske i Slavonije”.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: croatia.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close