ScenaTurizam

CRTICE IZ POVIJESTI: Hrvatska pobjeda nad Talijanima

Premda Hrvatska nije bila samostalna država, nego je bila u sastavu Habsburške Monarhije, ipak su dobar dio posada pobjedničkih brodova činili naši ljudi.


Jedna od najvećih hrvatskih pomorskih pobjeda u povijesti dogodila se u Viškom kanalu 20. srpnja 1866. godine, kada su se sukobili brodovi Habsburške Monarhije i Italije. Premda Hrvatska nije bila samostalna država, nego je bila u sastavu Habsburške Monarhije (koja će sljedeće godine postati Austro-Ugarskom), ipak su dobar dio posada pobjedničkih brodova činili naši ljudi, što je bilo i za očekivati, budući da je Habsburzima naša obala davala veći dio pristupa na more. Bitka kod Visa važna je i za svjetsku povijest kao prva velika pomorska bitka između oklopljenih parnih brodova koji su u to vrijeme zamijenili drvene jedrenjake.

Navedena bitka vodila se u sklopu rata između Habsburške Monarhije i Pruske, u kojem je Italija bila saveznica potonje. Talijanski interes je bio zauzimanje bivših mletačkih posjeda koji su mirom u Campo Formiju 1797. godine pripali Habsburškoj Monarhiji. Talijanska flota od 12 oklopnjača i 17 neoklopljenih brodova je bila brojnija od habsburške, koju je činilo 7 oklopnjača i 11 neoklopljenih brodova.

Pročitajte više na povijest.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: povijest.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close