LifestyleTurizam

CRTICE IZ POVIJESTI: Hrvat oplovio Atlantski ocean

2. lipnja, 1870. dubrovački kapetan Nikola Primorac isplovio je iz Liverpoola prema američkoj obali u avanturu života – oploviti Atlantski ocean u oba smjera u najmanjem brodu (jedrilici) do tada uopće! Ime broda bilo je „Grad Dubrovnik“ ili na engleskom „City of Ragusa“.


Kapetan Nikola Primorac se na ovu ludu plovidbu upustio zbog oklade, te je jedrilicom koja je bila dužine 6 metara, širine niti dva, a visine od kobilice do ruba palube 0,82 metra uspio za 92 dana preploviti Atlantik od Liverpoola do Bostona i natrag. To je tada bio svjetski rekord u preplovljavanju ‘Velike bare’ u tako malom brodu!
Povratak je bio znatno kraći – samo 38 dana.

Prije i poslije Primorca još je nekoliko najodvažnijih pomoraca odlučilo se na velika oceanska putovanja u malim brodicama, no dubrovački kapetan je prvi pomorac koji je preplovio Atlantik u oba smjera u najmanjem čamcu na svijetu.

Priča o ovom nevjerojatnom pothvatu prenosila se iz dana u dan cijelim svijetom, a Hrvat je skupa sa svojim suputnikom postao pravi heroj.

Za istaknuti je da je kapetan Primorac želio ploviti pod zastavom svetog Vlaha, ali mu to nije dopušteno. Nažalost, ni barka „City of Ragusa“ nije ostala sačuvana.


 

Komentari

Komentara


Izvor: narod.hr | Foto: croatianhistory

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close