Grad ZagrebScena

CRTICE IZ POVIJESTI: Harmica preimenovana u Trg bana Josipa Jelačića

Današnji središnji zagrebački trg nekad je bio sajmište i nazivao se Harmica što je izvedenica iz mađarske riječi harmincz što znači trideset.


Naime, na trgu se nekoć ubirala tridesetnica, svojevrsna carinska pristojba koja se izvorno morala davati u vrijednosti tridesetog dijela robe. Kuća s carinskim uredom gdje se ubirala tridesetina nalazila se na sjevernoj strani trga.

Trg je naziv Harmica imao sve do 23. lipnja 1848. godine kada je preimenovan u Jelačićev trg u čast novoizabranom banu Josipu Jelačiću (njegovo svečano ustoličenje obavljeno je samo 18 dana ranije).

Spomenik banu Josipu Jelačiću podignut je na istoimenom trgu tek 1866. godine tj. čak 17 godina nakon što je taj trg prozvan njegovim imenom. U međuvremenu je ban Josip Jelačić i preminuo (20. svibnja 1859. godine). Trg je banovo ime nosio do 1946. godine kada su komunističke vlasti uklonile njegov spomenik te ga preimenovale u Trg Republike. Uspostavom neovisne Hrvatske vraćeno je ime Trg bana Jelačića, a ponovo je postavljen i njegov spomenik.

piše: Dražen Krajcar


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: hkv

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close