Sport

CRTICE IZ POVIJESTI: Građanski razbio Liverpool

Od pet zabijenih golova Liverpoolu, čak tri tj. hat-trick postigao je August Lešnik, inače po zanimanju stomatolog. Golove su za Građanski dali još i Kokotović i Medarić.


Sedamnaesti svibnja 1936. godine ostao je trajno zapisan u hrvatskim nogometnim analima. Naime, toga dana zagrebački nogometni klub Građanski pobijedio je na utakmici u Zagrebu slavni engleski klub Liverpool rezultatom 5 – 1. Bio je to prvi poraz FC Liverpoola na kontinentalnom dijelu Europe za vrijeme njihove turneje po Čehoslovačkoj, Jugoslaviji i Rumunjskoj. Za FC Liverpool igrali su Hobson, Dabbs, Blenkinsop, Busby, Bradshaw, Savage, Nieuwenhuys, Taylor, Howe, Eastham i Hanson.

Od pet zabijenih golova Liverpoolu, čak tri tj. hat-trick postigao je August Lešnik, inače po zanimanju stomatolog. Golove su za Građanski dali još i Kokotović i Medarić. Jedini gol za Liverpool uspio je postići Berry Nieuwenhuys (Južnoafrikanac koji je igrao za Liverpool).

Godine 1936./1937. Građanski je bio tako jak da je osvojio i državno prvenstvo Kraljevine Jugoslavije (drugi je bio splitski Hajduk). Inače, klub Građanski tradicionalno je nosio plave dresove, što je kasnije naslijedio zagrebački Dinamo. Građanski je u Zagrebu imao stadion na lokaciji između Koturaške ceste i današnje Vukovarske. Područje tog igrališta bilo je otprilike omeđeno Kupskom i Koranskom ulicom. Igralište se prestalo upotrebljavati 1950-ih godina, a danas malo ljudi uopće zna da je ondje nekoć bio stadion.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: upload.wikimedia

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close