SportTurizam

CRTICE IZ POVIJESTI: Europska nogometna organizacija- UEFA

Za prvog predsjednika izabran je Ebbe Schwartz iz Danske, a za glavnog tajnika legendarni Henri Delaunay, poznat po tome što je dao ideju održavanja europskog nogometnog prvenstva.


Unija europskih nogometnih udruga (engl. Union of European Football Associations – UEFA), kao vrhovno tijelo europskog nogometa, osnovana je 15. lipnja 1954. godine. Osnivanje je obavljeno u Baselu u Švicarskoj, pri čemu je za prvog predsjednika izabran Ebbe Schwartz iz Danske, a za prvog glavnog tajnika legendarni Henri Delaunay. Delaunay je poznat po tome što je dao ideju održavanja europskog nogometnog prvenstva.

Zbog toga se njemu u čast danas trofej koji dobivaju europski prvaci naziva Delaunayov pokal. Inače, pokal je težak oko 8 kilograma i visok 60 centimetara, a napravljen je od pravog srebra. Izvorno je UEFA imala 25 članica, a do danas je članstvo naraslo na 55, a kao zadnja članica primljeno je Kosovo. Sjedište UEFA-e danas je u gradiću Nyonu u Švicarskoj.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: uefa

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close