SportTurizam

CRTICE IZ POVIJESTI: Europska nogometna organizacija- UEFA

Za prvog predsjednika izabran je Ebbe Schwartz iz Danske, a za glavnog tajnika legendarni Henri Delaunay, poznat po tome što je dao ideju održavanja europskog nogometnog prvenstva.


Unija europskih nogometnih udruga (engl. Union of European Football Associations – UEFA), kao vrhovno tijelo europskog nogometa, osnovana je 15. lipnja 1954. godine. Osnivanje je obavljeno u Baselu u Švicarskoj, pri čemu je za prvog predsjednika izabran Ebbe Schwartz iz Danske, a za prvog glavnog tajnika legendarni Henri Delaunay. Delaunay je poznat po tome što je dao ideju održavanja europskog nogometnog prvenstva.

Zbog toga se njemu u čast danas trofej koji dobivaju europski prvaci naziva Delaunayov pokal. Inače, pokal je težak oko 8 kilograma i visok 60 centimetara, a napravljen je od pravog srebra. Izvorno je UEFA imala 25 članica, a do danas je članstvo naraslo na 55, a kao zadnja članica primljeno je Kosovo. Sjedište UEFA-e danas je u gradiću Nyonu u Švicarskoj.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: uefa

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close