LifestyleScenaKultura

CRTICE IZ POVIJESTI: Antun Vramec, začetnik kajkavske književnosti

Hrvatski ljetopisac i vjerski pisac Antun Vramec rođen je u okolici Ormoža 9. lipnja 1538. godine. Studij teologije započeo je u Beču, a doktorirao je Rimu, gdje je bio kapelan Zavoda sv. Jerolima. Došavši u Hrvatsku obavlja niz crkvenih dužnosti. Protivno crkvenim propisima, imao je obitelj, ženu i sina, koje se nije želio odreći, pa je 1578. suspendiran, a 1582. i službeno je izgubio crkvene časti i povlastice.


Kao pisac Vramec je imao važnu ulogu u razvoju hrvatske književnosti sjevernog, kajkavskog kruga. Njegovo djelo Kronika vezda znovič spravljena kratka slovenskim jezikom po D. Antolu Pope Vramce kanoniku zagrebečkom (1578.), bio je drugi autorski tekst na kajkavskom književnom jeziku. U njemu je opisao događaje od postanka svijeta do 1578. godine, crpeći podatke iz mnogih hrvatskih i europskih ljetopisa. Sačuvana su samo dva primjerka tog djela, ljubljanski i zagrebački.

Vramčevo drugo djelo, Postilla po nedelne i po godovne dni na vse leto vezda znovič spravlena po Antonu Vramcu Svetoga pisma doktoru i cirkve varaždinske plebanušu, zbirka je propovijedi.

Vramec je imao neprilika s oba djela zbog slobodoumlja i kritičkoga stajališta prema onodobnom društvu i crkvenoj hijerarhiji. Zbog činjenice da su tiskana u protestantskoj tiskari Joannesa Manliusa optuživvali su ga za povezanost s protestantskim pokretom, ali to nije potvrđeno.

Antun Vramec preminuo je 1588. godine u Varaždinu.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: croatianhistory

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close