VijestiScenaTurizam

CRTICE IZ POVIJESTI: Uskoci, trn u mletačkom oku

Kršćanski bjegunci s balkanskih prostora bili su vojnički organizirani u obrani od Osmanlija. Njihovo najvažnije uporište bio je Klis. Nakon što je 1537. pao u osmanlijske ruke, većina uskoka prelazi u senjski Nehaj. 


 Podrijetlo i naziv
Uskoci su starosjedioci, prognanici i prebjezi (uglavnom hercegovački gorštaci ilirskih korijena) koji su bježali pred Osmanlijama u 16. st. i sklanjali se u hrvatske utvrde. Riječ uskok potječe od hrvatske riječi uskočiti.

 Način života i kodeks časti
Neustrašivi uskoci bili su odlično organizirani. Tijekom 80 godina napadali su Osmanlije na kopnu te Mlečane na moru. Uskočkim kodeksom časti regulirana su pravila osvete i dvoboja, ali se spominje i briga za ranjene vojnike te obitelji poginulih. Ovim je kodeksom bilo zabranjeno trgovati s podanicima njihovih neprijatelja.

Clissa
Utvrda Klis

Tehnike napada
Hrabri su uskoci napadali neprijatelja malenim i brzim brodicama. Često su napadali noću i tijekom oluja ili bi iznenadili Mlečane čekajući ih u skrivenim uvalama.
Na čelu uskočke zajednice bio je senjski kapetan.

Trn i u mletačkom oku
Od 1592. mletačka je vlada redovito imenovala vojnog zapovjednika zaduženoga za borbu protiv uskoka. Njegova titula zvala se provveditore generale contra Uscocchi. Mlečani su jedno vrijeme čak pomagali Osmanlijama u borbi protiv uskoka.

 Zabranjeni i raseljeni
Nakon Uskočkog rata (1615. – 1618.) između Venecije i Habsburgovaca uskočki su brodovi spaljeni, a uskoci su premješteni dublje u zaleđe grada i područje Žumberka, a dio odlazi u službu u garnizone Brinja i Otočca, Pazina i Učke. Uskočku borbu obradio je August Šenoa u romanu Čuvaj se Senjske ruke.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: arhiva.dalje wikipedia

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close