Događanja

Crtice iz povijesti: Rimljani osvojili Atenu

Rimski vojskovođa Lucije Kornelije Sula osvojio je Atenu i napravio nad njenim stanovništvom strahoviti pokolj. Velik dio grada završio je kao zgarište.

Dana 1. ožujka 86. pr. Kr. Rimljani su osvojili Atenu nakon dugotrajne opsade. Rimske legije predvodio je Lucije Kornelije Sula, jedan od najmoćnijih vojskovođa iz cjelokupnog razdoblja Rimske Republike. Uz njega je na rimskoj strani bio i Lucije Licinije Lukul, poznat po tzv. lukulskim gozbama (simbolima gastronomskog užitka). Sula je već otprije bio najmoćniji čovjek u Rimskoj Republici (već je 88. godine prije Krista bio izabran za konzula), no otkako je bio izvan Rima na vojnom pohodu protiv Atene, njegov stariji konkurent – Gaj Marije – osvojio je s legijama Rim i postao novim konzulom. Marije, koji je bio u dobi od oko 70 godina, krvavo se obračunao sa Sulinim pristalicama u Rimu, tako da je krv doslovno tekla po ulicama. Sulina je supruga s djecom pobjegla iz Rima i pridružila mu se u ratnom logoru pred Atenom.

Ipak, Marije je preminuo već u siječnju 86. godine, tako da je opasnost za Sulu prestala. Oko mjesec i pol dana nakon toga on je osvojio Atenu i napravio nad njenim stanovništvom strahoviti pokolj. Velik dio grada završio je kao zgarište, a posljednja je pala Akropola. Rimljani su zatim Atenom vladali stotinama godina, a kasnije je taj grad postao dijelom Bizantskog Carstva.


Tekst: povijest.hr
Foto: oneonta.edu

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close