Grad ZagrebScena

Crtice iz povijesti: Požar koji je uništio Zagreb

Spaljen je bio Kaptol i Vlaška ulica, Opatovina te crkve sv. Marka i sv. Katarine.

Katastrofalan požar uništio je veći dio Zagreba 29. ožujka 1645. godine. Vatra je planula na Markovom trgu, u kući Ivana pl. Rupčića, podžupana Zagrebačke županije, nepažnjom đaka koji je stanovao kod Rupčićevih. Budući da su kuće bile većinom drvene, s krovovima od slame, trske ili šindre, požar se vrlo brzo mogao širiti, a pomogao mu je i jak vjetar. S kuće Rupčičevih plamen je prvo zahvatio krov crkve Svetog Marka, a zatim se proširio na krovove okolnih kuća. uskoro je cijeli Gradec bio u plamenu, a vatra se preko potoka Medveščak proširila i na susjedni Kaptol. Uskoro su spaljene i kuće na Kaptolu, Opatovini i Vlaškoj ulici.

Izgorjela je većina crkvenih dokumenata, novac, knjige, isusovačke zgrade, gimnazija, samostan i sjemenište, crkve sv. Katarine i sv. Marka, franjevačka crkva, krov katedrale te brojne kuće. Zahvaćena je bila i gradska vijećnica, no gradski kapetan Dominik Pilot uspio je od požara spasiti gradski arhiv.

Požar je opustošio grad, a Gradsko poglavarstvo izdalo je naredbu svim kmetovima iz okolice da dođu u Zagreb čistiti zgarišta. Inače, da se takvi požari ne bi događali postojali su strogi propisi, primjerice o smještaju ognjišta, a postojali su i gradski službenici zaduženi da paze da ne izbije požar.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest | Foto: tt-group

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close