ScenaKultura

Crtice iz povijesti: posjet pape Aleksandra III. Hrvatskoj

Papu Aleksandra III. izabrali su protivnici cara Fridrika I. Barbarosse. Ipak, kad je papa putem preko hrvatske obale došao u Veneciju, ondje se pomirio s tim carem.


Dana 13. ožujka 1177. godine papa Aleksandar III. posjetio je grad Zadar, a njegovo je putovanje po hrvatskoj obali i otocima bio prvi slučaj u povijesti da je neki papa posjetio hrvatske krajeve. Prema izvještajima, posjet pape Aleksandra III. Zadru izazvao je veliko oduševljenje. Papa je zatim nastavio put prema Rabu, a prethodno je bio i na Palagruži te Visu. Konačno papino odredište bila je Venecija, gdje je sklopio važan sporazum s tadašnjim carem Fridrikom I. Barbarossom.

Aleksandar III. bio je papa od 1159. do 1181. godine. Radilo se o važnom vremenu u europskoj povijesti, tijekom kojeg su vladali glasoviti vladari. Primjerice, rimsko-njemački car bio je spomenuti Fridrik I. Barbarossa, engleski kralj bio je Henrik II. Plantagenet (koji je posjedovao i velik dio Francuske), a u Hrvatskoj i Ugarskoj vladao je Bela III., djed Bele IV. iz dinastije Arpadovića. Na Bliskom istoku Saladin je osvajao Siriju, a desetak godina nakon papine posjete Zadru muslimani su križarima preoteli Jeruzalem.

Papu Aleksandra III. izabrali su protivnici cara Fridrika I. Barbarosse (bilo je to vrijeme kad su se u Italiji sukobljavali gvelfi i gibelini tj. pristalice pape i cara). Ipak, kad je papa Aleksandar III. putem preko hrvatske obale došao u Veneciju, on i car tamo su se pomirili.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: wikipedia

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close