VijestiScenaKultura

CRTICE IZ POVIJESTI: Marin Držić pokopan u Veneciji

Kao umjetnik Držić će ostati zapamćen prije svega po komedijama Dundo Maroje i Skup u kojima je izrazio draž pučkog govora te prvi u djela uveo jednostavne likove iz običnog života.


Dana 2. svibnja 1567. godine umro je Marin Držić, znameniti hrvatski komediograf, pjesnik, dramski pisac, autor političkih tekstova i glumac. Držić nije umro u domovini, nego u Veneciji. U tom gradu Držić je svojevremeno bio zaposlen kao nadbiskupski kapelan (nadbiskupi Venecije jedni su od rijetkih u zapadnom kršćanskom svijetu koji ujedno posjeduju i naslov patrijarha). Nakon smrti Marin Držić u Veneciji je i pokopan, i to u zajedničkoj grobnici bazilike sv. Ivana i Pavla (tal. Basilica di San Giovanni e Paolo). 

Držić je rođen u Dubrovačkoj republici i tamo je započeo svečeničku karijeru da bi zatim otišao u Sienu studirati humanističke znanosti i kanonsko pravo gdje je razvio književni talent. Ne završivši studij vraća se u Dubrovnik gdje piše komediografska djela u kojima se mnoga dubrovačka vlastela prepoznaje te pada u nemilost. Ponovo odlazi iz rodnog grada i potuca se po svijetu (Austrija, Carigrad, Venecija) te naposljetku dolazi u Firencu gdje pokušva orgnizirati ustanak protiv dubrovčke vlastele. Ne dobivši potporu za svoje planove razočaran se vraća u Veneciju gdje iznenada umire u nikad razjašnjenim okolnostima.

Kao umjetnik Držić će ostati zapamćen prije svega po komedijama Dundo Maroje i Skup u kojima je izrazio draž pučkog govora te prvi u djela uveo jednostavne likove iz običnog života. Osim toga Držić je bio i vrstan glazbenik – svirao je orgulje, leut, flautu, kontrabas…

Spomenimo da je Marin Držić imao nadimak Vidra po kojem njemu u čast ime nosi zagrebačko kazalište.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: telegraph

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close