LifestyleScena

CRTICE IZ POVIJESTI: Liburni, pomorci Jadrana

Liburni su drevna etnička skupina koja je naselila područje između rijeke Raše u Istri te rijeke Krke u Dalmaciji, uključujući jadranske otoke.


Zapadno od njih živjeli su Histri, južno Delmati, a u njihovom zaleđu Japodi. Iako ih se obično ubraja među Ilire, mnogi stručnjaci smatraju da su izvorno bili neindoeuropskog porijekla pa se naknadno ilirizirali. Novija istraživanja pokazala su da su Liburni nastali ujedinjenjem više srodnih plemena. Bili su najpoznatiji mornari i brodograditelji na istočnoj obali Jadrana, a glavna im je luka bila smještena na istočnom dijelu otoka Krka.

Rimljani su bili neprijateljski nastrojeni prema njima zbog učestalih piratskih prepada na rimske brodove. Rimljani su od Liburna preuzeli jednu vrstu malog i okretnog ratnog broda te ga nazvali liburna.

Više na povijest.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: teuta-ika.bloger.index

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close