Kultura

CRTICE IZ POVIJESTI: Ivan pl. Zajc napisao U boj

Skladatelj, dirigent i glazbeni pedagog, autor najpoznatije hrvatske opere Nikola Šubić Zrinski, Ivan plemeniti Zajc rođen je trećeg kolovoza 1832. godine.


Rodio se u Rijeci gdje mu je otac Johann Zaitz, češkog podrijetla, službovao kao vojni kapelan. Od oca je dobio prvu glazbenu naobrazbu.U Rijeci je završio glazbenu školu, a zatim je otišao na studij kompozicije na Konzervatoriju u Milanu. Već za studija izvedeno mu je nekoliko djela, a sam je sudjelovao u izvedbi kao koncertni majstor i dirigent.

Vrativši se u rodni grad prihvaća mjesto dirigenta i koncertnog majstora Gradskog kazališnog orkestra. Uz to podučava gudačke instrumente u Filharmoničkom društvu te sustavno sklada komornu i orkestralnu glazbu i opere – Adelija, Mesinske nevjeste, Amelia ili Razbojnik i dr.

Godine 1862. odlazi u Beč gdje se uspješno bavi pisanjem opera. Već njegova prva opereta Momci na brodu doživljava veliki uspjeh kod publike i kritike. Piše i svoje prve skladbe na hrvatski tekst među kojima se ističe rodoljubni zbor U boj koji će kasnije uvrstiti u operu Nikola Šubić Zrinski.
Pročitajte više na povijest.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: drava-info

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close