VijestiScenaTurizam

Crtice iz povijesti: Beatrica Frankopan, najbogatija Hrvatica

Ona i njen suprug Ivaniš Korvin bili su jedan od rodom najuglednijih bračnih parova koji su doista prebivali u Hrvatskoj još od pada narodne dinastije. Njihovi golemi posjedi uključivali su mnoge dvorce u Hrvatskom zagorju.

Dana 27. ožujka 1510. godine umrla je Beatrica Frankopan kao najbogatija žena u Hrvatskoj. Bila je ugledna već rođenjem, kao kći kneza Bernardina Frankopana, no glavninu bogatstva stekla je kao supruga slavonskog hercega Ivaniša Korvina, sina znamenitog kralja Matije Korvina iz dinastije Hunjadi. Vojvoda Ivaniš Korvin bio je i kandidat za hrvatsko-ugarskog kralja, a ujedno je bio i najbogatiji pojedinačni svjetovni velikaš u Hrvatskoj i Slavoniji (goleme posjede darovao mu je njegov otac kralj).

Beatrica Frankopan imala je neobično podrijetlo. Naime, po majci Luisi Marzano d’Aragona, bila je izdanak napuljske kraljevske dinastije, potekle od kraljeva Aragona, Kastilje i Leona. Po jednoj liniji potjecala je i od talijanske obitelji Este, jedne od najmoćnijih dinastija u talijanskoj povijesti. Dakle, Beatrica je imala kraljevske krvi, a njen suprug Ivaniš Korvin bio je također sin kralja pa su njih dvoje bili jedan od rodom najuglednijih bračnih parova koji su doista prebivali u Hrvatskoj još od pada narodne dinastije (većina hrvatskih vladara nakon 12. stoljeća vladala je Hrvatskom iz inozemstva).

Kad je Ivaniš Korvin umro ostali su Beatrici njegovi golemi posjedi, uključujući mnoge dvorce u Hrvatskom zagorju. Ta golema ostavština prilično je nezgodno završila. Naime, Beatrica se kao udovica ponovno udala 1509. godine, i to za markgrofa Jurja Brandenburškog. U to je doba imala otprilike 29 godina. Budući da je ona umrla već sljedeće godine, markgrof je naslijedio njene goleme posjede, a zatim ih je većinom prodao. U trenutku smrti Beatrica je imala samo oko 30 godina.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest | Foto: dalmacija-zemlja-mora-maslina-i-soli

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close