VijestiTechPolitika

CROATIA INFILTRATION Jedinstveno putovanje u zaboravljeni svijet bivšeg političkog sustava, pogledajte fotografije

Skupina mladih entuzijasta okupljena pod nazivom Hrvatski istraživači napuštenih građevina ima neobičnu strast. Posjećuju stare, zaboravljene građevine, spomenike i simbole iz nekih ne tako davnih vremena, a svaki svoj posjet bogato dokumentiraju atraktivnim fotografijama i opisima koji privlače sve više posjetitelja na njihovoj Facebook stranici Croatia Infiltration.


Posjet nekima od ovih građevina, koje izgledaju kao scenografija nekog futurističkog ili postapokaliptičnog Hollywoodskog filma i svjedoče o nekadašnjoj moći propale države, ponekad je  opasan i po život. Jedan od njih svakako je posjet vrhu Plješivice gdje je bivša JNA postavile rada kojim su mogle nadzirati dobar dio Jadrana. Osim što za sam dolazak na ovu lokaciju zahtijeva izuzetan napor, hrvatski istraživači upozoravaju sve one koji bi došli u iskušenje da krenu njihovim stopama na opasnost od zaboravljenih mina.

Svi pothvati mladih članova ove neobične skupine poput posjeta propalim vojnim i energetskim postrojenjima, atomskim skloništima, sportskim kompleksima, elektranama pa i komunističkim monumentalnim spomenicima snimljeni su profesionalno i s pažljivo odabranih kuteva snimanja i pozicija, tvoreći jedinstvenu umjetničku zbirku na stranici Croatia Infiltrationa s više od osam tisuća pratitelja.

Počeli su 2012. s objavama fotografija zanimljivih arhitektonskih zdanja u Hrvatskoj iz vremena bivše Jugoslavije, no uskoro su područje djelovanja proširili na prostor svih bivših jugoslavenskih republika, ali i ostalih bivših komunističkih država. Tako osim vojne baze na Plješivici i zagrebačkog Paromlina, možemo vidjeti u kakvom su stanju danas hotel Igman sagrađen za potrebe Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu 1984., koji je tijekom rata bio sjedište UN-ovih snaga, zračna luka Željave kod Bihaća, spomenik bitke na Sutjesci na Tjentištu u Dolini Heroja kod Foče u Bosni i Hercegovini. Tu su i snimke unutrašnjosti kontrolne sobe elektrane u mađarskom Kelenföldu, spomenika Buzludzha i groblje vlakova u Kaloyanovetzu u Bugarskoj, a na stranici se može vidjeti i snimka unutrašnjosti napuštene tvornice u kojoj je snimljen nastavak kultnog filma redatelja Ridleya Scotta – Blade Runner 2049.

Osim atraktivnih fotografija, posjetitelji ove stranice mogu pročitati kratku povijest i zanimljive arhitektonske podatke o svakom posjećenm objektu, a sve je začinjeno uzbudljivim reportažnim prikazom doživljaja hrvatskih istraživača tijekom posjeta ovim lokacijama.

Sve objave pisane su na engleskom jeziku, zbog čega na stranicama Croatia Infiltrationa ima i velik broj stranih posjetitelja koji u svojim komentarima ne kriju oduševljenje viđenim.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Facebook/Croatia Infiltration

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close