Turizam

Čovjek koji je propješačio svijet

11 godina, 75 tisuća kilometara, 54 para cipela! Sve to navedeno bilo je potrebno Kanađaninu Jeanu Beliveauu kako bi pješke obišao svijet. Na dugom putovanju proživio je gotovo sve što čovjek može u životu, a ovo je priča o njemu.


Tko nije bar jednom maštao o tome da spakira kufere i krene na dugački put oko svijeta ne brinući se o tome što ostavlja iza sebe? Čak i oni koji su se usudili napraviti nešto slično, obilazili su svijet raznim prijevoznim sredstvima, dok je Jean Beliveau svijet odlučio propješačiti.

U 11 godina hodanja doživio je ono što većina ne doživi cijeli život. Spavao je u zatvoru u Južnoafričkoj Republici, sprijateljio se s članovima bande u Gvatemali i osjetio što doista znači biti sam hodajući preko australskih prostranstava.

‘Zapao sam u krizu srednjih godina i odlučio napustiti dotadašnji život i pokušati nešto sasvim novo. Više bih volio da me pojede lav, nego društvo.’ – objašnjava Beliveau koji je svoju naveću avanturu završio prije nekoliko godina.

U 45 godini, Jean koji je tad posjedovao manju tvornicu u Montrealu, našao se na životnom raskršću. Dok je šetao jednim mostom, počeo je promišljati koliko mu vremena treba da pješke dođe do New Yorka. Ta pomisao uskoro je prerasla u veću ideju, a ideja u cilj: Propješačiti šest kontinenata.

11 godina kasnije, rezultat toga bile su 64 posjećene zemlje, a njegova šetnja se smatra i najdužom neprekidnom šetnjom ikad.

Za početak je svladao put od Montreala do Brazila, pa se iz Južnoafričke Republike otisnuo do Egipta. Nakon toga na red je došao Maroko, a poslije Portugal, Španjolska, Francuska, Irska, Škotska, Engleska, Njemačka, Turska, Iran, Indija, Kina, Japan, Tajvan, Indonezija, Australija… Usput, šećući je prešao i šest pustinja.

Na put je krenuo nakon devet mjeseci intenzivnih priprema, opremljen osnovnom opremom za kampiranje i 4000 kanadskih dolara. Učinio je to kako bi promovirao mir i nenasilje nad djecom svijeta, a usput je pokrenuo i web stranicu na kojoj su se mogli pratiti doživljaji s puta.

Prilikom putovanja vjerovao je u dobrotu ljudi, što se pokazalo točnim, s obzirom da je prespavao kod više od 1600 obitelji, ili u raznim crkvama, parkovima, školama, a jednu noć proveo je i iza rešetaka.
Posebno velikim izazovom, zbog ogromnih temperatura pokazala se Australija, ali i tu su ljudi pokazali razumijevanje redovno mu donosivši vodu i hranu. Najviše se umorio i bio blizu sloma u Etiopiji u kojoj se osjećao jako usamljeno.

S druge strane, upoznavanje uličnih banda u Južnoafričkoj Republici i Ekvadoru pokazalo se kao dobro iskustvo, jer čim bi oni čuli da Beliveau dolazi, pružali bi mu zaštitu, tako da su neki okorjeli kriminalci možda i po prvi put napravili koje dobro djelo. Tako mu je član bande u Gvatemali dao novac s objašnjenjem da se želi iskupiti i ispraviti pogreške koje je napravio i koje još uvijek radi.

Jedna od najdražih uspomena svakako mu je susret s Nelsonom Mandelom, ali je na kraju njegovo putovanje ispalo vrlo skupo, što se obitelji tiče. Naime, krenuvši na put ostavio je dvoje odrasle djece, ali i suprugu. Iako se s njom sreo 11 puta i susreti su se činili čarobnima, po povratku u Montreal njihov brak se raspao.

Jedino za čim danas želi je što na putovanju nije uspio posjetiti Kolumbiju, a za Libiju mu je odbijena viza. I danas koristi svaku mogućnost i putuje svijetom kad god može, a u međuvremenu je objavio i knjigu.
Stoga, ako vas zanima put Jeana Beliveaua, uložite nešto dolara, naručite je, i pročitajte sve o 75 tisuća kilometara i 54 para cipela jednog sanjara iz Kanade.


Tekst: punkufer.dnevnik.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close