Kultura

ČOVJEK I PLANINA Edo Popović: “Ante je posljednji autentični, karizmatični čovjek Velebita”

Ovog će siječnja točno dvije godine da se Ante Vukušić, nakon 44 godine što ih je proveo na Velebitu bilježeći vrijeme u meteorološkoj postaji na Zavižanu, povukao u mirovinu.Spustio se sa 1600 m na 300 m nadmorske visine, u svoje selo Gornja Klada, s južne strane Velebita, piše Večernji list.


Namjernici na Zavižan znaju da Vukušić nikad nije bio čovjek od dugih razgovora, svakog bi ljubazno dočekao, ali najviše se, zapravo, volio družiti s planinom. Od onih je koji duboko respektiraju tišinu. I ne kažu niti rečenice uzalud. Za zimskih mjeseci kad bi ga snijeg držao odsječena od ostatka svijeta, nije se nikad žalio. Strpljivo bi podnosio Velebit i sve što je ta samoća donosila. Kad je 1973. počeo raditi, na Zavižanu nije bilo ni struje niti agregata, uzdao se jedino u petrolejke. Planinom je često hodao s fotoaparatom, opsesivno bilježio dobro mu poznate motive.

Ovih je dana u izdanju Libricona izašla knjiga “Čovjek i planina – Kratki uvod u Sjeverni Velebit”. U njoj o planini, divljini, šumi, poskocima, vukovima, medvjedima, zimi… i svim temeljnim pojmovima toga kraja piše Edo Popović, a fotografijama je opisano zabilježio Ante Vukušić.

Ove knjige ne bi ni bilo da nije njegovih fotografija, da Ante nije svih ovih desetljeća koje je proveo na Zavižanu fotoaparatom bilježio trenutke za koje je smatrao da su vrijedni bilježenja. Kad mi je jednom prilikom pokazao svoje fotografije, i kad sam shvatio da se on ne odvaja od fotoaparata, postalo mi je jasno da bi bila neoprostiva šteta ne objaviti njegove fotografije. Tim prije što je Ante Vukušić s godinama postao sinonim za Zavižan. I što je riječ o posljednjem autentičnom, karizmatičnom čovjeku Velebita, kakvi su, svaki na svoj način i svaki u svojoj domeni, bili Dane Vukušić, Šime Balen, Sergej Forenbacher, Ante Rukavina, Ante Premužić, Miroslav Hirtz, Josip Poljak i drugi čiji su životi i djela neraskidivo vezani s Velebitom, kaže Edo Popović.

Pročitajte više na Večernji list.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Nino Salkić Photography

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close