ZdravljeIzdvojeno

COVID TESTIRANJE Stožer pojasnio zašto se mora uzeti bris nosa, a ne sline

Stožer civilne zaštite RH, na službenoj stranici po pitanju koronavirusa, pojasnio je zašto je važno da se osobe koje nisu cijepljene i nisu preboljele COVID-19 testiraju na pouzdan način.


Između ostalog navode kako je Hrvatska trenutno u četvrtom valu zaraze te kako bilježimo najveći broj novozaraženih od početka pandemije, a posebno je visoka i smrtnost, tvrde.

Osim toga, osvrnuli su se i na teze da se uvođenjem strožih mjera zakidaju prava građana.

“Posebno su ugrožene osobe starije životne dobi i bolesnici koji se osobnim cijepljenjem ne mogu potpuno zaštititi jer iscrpljen organizam nije u mogućnosti razviti odgovarajuću imunost nakon cijepljenja. Teško da su ljudska prava ijednoj skupini naših sugrađana narušena kao što su narušena našim sugrađanima koji boluju od karcinoma ili kojima su primjerice transplantirani solidni organi, a ne smijemo zabraviti da među njima ima i djece. Mnogi od njih su se još od početaka pandemije u potpunosti odrekli sudjelovanja u društvenom životu. No, zbog bolesti se ne mogu odreći zdravstvene skrbi i pomoći drugih, a upravo oni kojima je zadaća pomagati bolesnima mogu ih zaraziti i time smrtno ugroziti jer su se odbili cijepiti ili testirati”, naveli su.

Što se tiče COVID potvrda ističu kako uvođenjem istih nije ograničeno sudjelovanje u društvenom životu već je upravo suprotno omogućen društveni život bez znatnih ograničenja kakva smo imali u prethodna tri vala.

Za dobivanje COVID potvrda, osim preboljenja bolesti ili cijepljenja, može se koristiti i testiranje, no pri tome se trebaju koristiti isti kriteriji kao i kod postavljanja dijagnoze bolesti, odnosno testovi trebaju biti dovoljno pouzdani da bi mogli s odgovarajućom sigurnosti potvrditi da osoba nema bolest COVID-19 i da nije zarazna, odnosno da ne širi bolest tijekom obavljanja aktivnosti koje korištenje COVID potvrde omogućava njenom korisniku”, govore dalje pa navode da je pritom važno imati dovoljno pouzdan test, odgovarajući način uzimanja uzorka, odgovarajući uzorak i pravilno izvođenje testa.

Antigenski testovi koji koriste slinu kao uzorak nisu prihvatljivi za izdavanje COVID potvrda jer nisu dovoljno pouzdani, pojašnjavaju iz stožera te navode kako je po nekim istraživanjima najmanje svaka treća osoba koja je zaražena dobije negativan nalaz umjesto pozitivnog. Zaključno, uzorak sline je nepouzdan uzorak i ne može se koristiti za službenu svrhu, već isključivo kao orijentir za osobnu potrebu, a u slučaju da je pozitivan potrebno je provesti neki od pouzdanijih testova.

Prema Europskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) nazofaringealni uzorci su zlatni standard za testiranje na COVID-19 PCR i brzim antigenskim testovima. Sadašnja istraživanja ne daju dovoljno dokaza za upotrebu sline kao uzorka za brze antigenske testove. Komercijalni dijagnostički testovi za slinu s oznakom CE dostupni su u Europskoj uniji/Europskom gospodarskom prostoru (EU/EEA), no niti jedan od ovih testova nije uključen na Zajednički popis međunarodno priznatih brzih antigenskih testova Europske komisije, a isključivo temeljem testova koji su navedeni na ovom popisu mogu se izdavati Digitalne Covid potvrde.

Obrisak nazofarinksa je najpouzdaniji i daje najtočnije rezultata te nije štetan za zdravlje. Dodatno treba istaknuti da većina osoba koje se žale na uzimanje obriska, zapravo se žale na neugodu i bolnost koju uzimanje uzorka izaziva. Treba razlikovati neugodu od štetnosti za zdravlje. Korist od pravovremenog otkrivanja infekcije i izoliranja zarazne osobe je toliko velika da svi moramo imati dovoljno snage da pretrpimo kratkotrajnu neugodu kod uzimanja brisa.

Svi pa tako i oni kojima je testiranje neugodno, kao alternativu testiranju mogu se cijepiti”, zaključili su.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close