Lifestyle

Čopor vukova kruži oko Korenice

Zima bez snijega, ali s hladnim jutrima probudila je nagon ličkih vukova koji su posljednjih dana na području Korenice zaklali na desetke ovaca te nekoliko krava i teladi, javlja HRT.


Stručne službe u Nacionalnom parku Plitvička jezera stanje ipak ne smatraju alarmantnim i potvrđuju da već godinama prate tri čopora koja vladaju tim dijelom Like.

Stočari podno Plješevice muku muče s ličkim predatorima. Zdeno Ramljak iz Korenice kaže da postoji čopor od sedam vukova.

Oni su viđani. Čak smo ih i snimili. Njih sedam kravu svladaju bez problema, kazao je.

Njegovih 80 goveda, koja su na vanjskoj paši uz zaštitu električnog pastira i pasa, pretrpjelo je napad. Dvije su krave zaklane, a od tisuću ovaca sedam ih je doživjelo istu sudbinu.

Kad je čopor od sedam, osam vukova i psi se povlače”, kaže Ramljak.

Svako toliko stočari se susreću s čoporom. Katkad ih uspiju rastjerati, a katkad priroda bude jača.

Dotjerali smo ovce iz polja pošto je bilo gadno vrijeme tu, oni su došli za nama za ovcama i oko osam sati oni su uletili njih sedam i tri ovce i ovna su zaklali, a imali smo naklanih sedam ovaca”, rekao je za HRT Saša Delić iz Grabušića.

Plješevički čopor koji kruži oko Korenice ne preza ni od približavanja kućama i ljudima. Oštećeni stočari kažu pak da i ako dokažu da im je stoku napao vuk, dugo čekaju odštetu.

Vuk se uglavnom hrani u šumi, no možda je shvatio da je gozba u selu mnogo jednostavnija.

Vuk najčešće koristi svoj prirodni plijen, a u nedostatku tog prirodnog plijena on se rijetko, ali se događa, odvaži i uhvatit koju domaću životinju”, rekao je Nikola Magdić, voditelj Odjela šumarstva JU NP Plitvička jezera.

U Parku kažu da su evidentirali tri čopora na širem području. U nekima je pet, a u nekima i do osam jedinki. Godina je duga, prava zima još nije ni počela, a lički stočari, kao i temperature noću, već su u debelom minusu.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close