Scena

Čokolada Milka je dobila ime po jednoj Hrvatici?

U Vezišću kraj Ivanić Grada 1863. godine rodila se Milka Trnina, jedna od najboljih opernih diva u povijesti. Pjevala je diljem Europe i Sjeverne Amerike, a neko je vrijeme predavala pjevanje u New Yorku, piše 24sata.


Talijanski operni skladatelj Giacomo Puccini smatrao ju je najboljom izvođačicom njegove opere Tosca u cijelome svijetu, a njezinom talentu divio se Carl Russ-Suchard, švicarski slastičar i jedan od osnivača tvornice čokolade Milka.

Milka Trnina bila je najbolja interpretatorica Wagnerovih tragičnih junakinja, a Russ-Suchard je bio veliki ljubitelj Wagnera. Prema legendi, slastičar je putovao za opernom divom kako bi je slušao po cijelom svijetu. Toliko je bio ‘opsjednut’ Trninom da je odlučio čokoladu nazvati po njoj.

No, to je samo jedna od teorija. Najglasnija je ona kako je ovaj slatkiš imenovan spajanjem dviju riječi koje su u sastavu čokolade – mlijeko (njem. MILch) te KAkao.

Za recepturu čokolade zaslužan je Philippe Suchard, ali tvrtka je osnovana tek nakon njegove smrti. Prva čokolada u svijetloljubičastom pakiranju pod nazivom Milka pakirana je 1901. godine, a danas se prodaje u više od 40 zemalja. Najveći potrošači su Njemačka, Francuska, Austrija, Poljska i Rusija.

Najveću slavu stekla je šezdesetih zahvaljujući dobrom marketingu. Ljubičasta krava od početka brendiranja je njihov zaštitni znak, a postala je još popularnija devedesetih kada su postali sponzor skijaških utrka. Posljednje tržište na koje su se probili bila je Kina gdje je čokolada prvi put predstavljena 2016. godine.

Osim što je prema legendi očarala slastičara, Trninu je volio slušati i ruski kraljevski par. Nastupala je u Moskvi na krunidbi cara Nikolaja II., Ruski car nagradio ju je velikim dijamantnim brošem s rubinima, koji se čuva u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a carica joj je darovala briljantnu narukvicu.

Nakon 24 godine velike karijere jedna od najvećih svjetskih diva se povukla zbog upale ličnog živca znajući da zbog kronične bolesti neće moći ostati na vrhu. Vraća se u Zagreb, postaje počasna članica Glazene akademije, voditeljica odjela solo pjevanja i članica ispitne komisije. Umrla je od upale pluća 1941. godine.

Je li teorija o tome da je čokolada po njoj dobila ime točna ili je to samo legenda, slastičar nije potvrdio. No, prema Milki Trnini nazvane su brojne ulice, a i jedan od najljepših slapova u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata | Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close