Zdravlje

Čokolada! Ali koja više ili manje deblja?

Koja čokolada je idealna? Grickanje crne čokolade umjesto zloglasno punomasne mliječne možda mršavima izgleda dobar kompromis kad imaju neutaživu želju za slatkim, ali nije tako, upozorava Helga Strube iz Njemačkog nutricionističkog društva.

Veći udjel kakaa znači da crna čokolada ima više kakaove masti nego klasična mliječna iako joj se dodaje manje šećera. Pošto kakaova mast, gram za gram, sadrži više energije nego šećer, to znači da je razlika u količini kalorija između crne čokolade i mliječne zapravo neznatna.

I dok su pretpostavke o mršavljenju pogrešne, crna čokolada je i dalje zdraviji izbor za ljubitelje te poslastice jer je bogata flavonidima, kojih ima u voću i povrću kao što su jabuke, grožde ili crveni kupus.

“Štangica” crna čokolade blagotvorna je za krvne žile i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, pokazala su mnoga znanstvena istraživanja.

Međutim, konzumacija bilo kakve čokolade u velikim količinama nezdrava je i deblja, upozoravaju nutricionisti.

Tekst: jutarnji.hr

Foto: This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license (author: André Karwath aka Aka)


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close