KulturaIzdvojeno

Članovima LU Lika drugu godinu zaredom nagrada za najbolje djelo mladog autora

37. SUSRET LIKOVNIH STVARALACA

Hrvatski sabor kulture organizirao je 37. susret likovnih stvaralaca kojim su se pozivali likovni stvaraoci – članovi neprofesionalnih likovnih udruga/sekcija i samostalni autori (koji nisu članovi likovnih udruga/sekcija) da pošalju svoje radove na natječaj HSK-a putem kojega će biti odabrana djela za izložbu.


Članovi Prosudbenog povjerenstva likovnog natječaja HSK-a 2021.: Sonja Švec Španjol, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja i slikar Zoran Homen, pregledavši ukupno 313 pristiglih radova: 289 radova iz 31 prijavljene likovne udruge i 24 rada samostalno prijavljenih autora, odabrali su ovogodišnje dobitnike nagrada i pohvalnica HSK-a te radove za izložbu 37. Susreta likovnih stvaralaca.

Izložba 37. Susreta likovnih stvaralaca bila je postavljena u izložbenom prostoru suorganizatora – Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac od 17. rujna do 23. listopada 2021.

Dana 23. listopada održan Susret i zatvaranje izložbe na kojem su dodijeljene nagrade i priznanja za najuspješnija izložena djela.

Likovna udruga Lika prijavila je 11 radova svojih članova na navedeni natječaj. Iako jedna od najmanjih i najmlađih prijavljenih udruga radovi su bili vrlo zapaženi. Za završnu izložbu iz udruge je izabrano čak četiri djela autora: Marthe Miletić, Dijane Mlinarić Daić, Vite Kravchenia Naglich i predsjednika udruge Nikice Jelića.

Djelo Marthe Miletić (rođ. 2005.) Emma Watson, olovka/papir proglašeno je najboljim djelom mladog autora. Ovo je druga godina za redom da ova nagrada ide članovima Likovne udruge Lika.

Nikici Jeliću za djelo Kudin most, akril na platnu, dodijeljena je posebna nagrada povjerenstva za posebno ostvarenu atmosferičnost u radu.

Vita Kravchenia Naglich za djelo Kiša u gradu, ulje na platnu, dobila je pohvalnicu za umjetničko postignuće.

Izloženo djelo Dijane Mlinarić Daić je Korana, akril na platnu.

Zahvaljujemo se Hrvatskom saboru kulture i domaćinima Gackom pučkom otvorenom učilištu na odličnoj organizaciji ove manifestacije i promociji hrvatskog likovnog stvaralaštva.

Za Likovnu udrugu Lika ovo je bila velika večer i potvrda da uporan rad mora donijeti rezultate, te da su projekti koji se provode u cilju razvoja amaterskog likovnog stvaralaštva sa svim dobnim skupinama dobro osmišljeni.

Međutim, ove nagrade i pohvale obvezuju na daljnji rad i djelovanje naročito s djecom i mladima jer kontinuitet uspješnih radova govori da ima jako puno talentiranih likovnih stvaratelja na ličkom području. Povijest nam kazuje da je likovnost duboko ukotvljena u ove prostore iz kojih su potekla velika imena hrvatskog slikarstva: Miroslav Kraljević, Ferdo Kovačević, Kristijan Kreković, Nikola Mašić, Edo Kovačević, Stojan Aralica i mnogi drugi…. Upravo na temeljima bogatstva ove kulturne baštine treba stvarati nove projekte s ciljem daljnjeg razvoja kulture ovih krajeva“, izjavio je Nikica Jelić predsjednik Likovne udruge LikaČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Likovna udruga Lika

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close