NovacZdravlje

Civilna zaštita: Izrečeno 17 kazni od 20.000 kuna tvrtkama koje su kršile mjere Stožera

Prema Zakonu o sustavu civilne zaštite, inspekcija može izreći kaznu od 20.000 do čak 70.000 kuna svakoj pravnoj osobi koja se ne pridržava epidemioloških mjera i uputa.


24sata su pitali Nacionalni stožer civilne zaštite koliko su dosad kazni napisali i kolike su one te dobili odgovor kako je od travnja do danas izrečeno 17 kazni s minimalnim zakonskim iznosima, od po 20.000 kuna za pravnu, i još 10.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi. Dakle, kažnjava se odavno i potiho, s minimalnim, ali nipošto malim iznosima.

– Služba za inspekcijske poslove Područnog ureda civilne zaštite Zagreb u mjesecu u travnju je podnijela je četiri prekršajna naloga, pri čemu dva protiv trgovačkih centara zbog nepridržavanja distance, jedan protiv upravitelja tržnice zbog neosiguravanja kontroliranog ulaza na tržnicu i još jedan protiv prodavača koji je poslovao unatoč zabrani poslovanja, odgovara Stožer.

Od travnja kazni nije bilo, sve do rujna, kad je podneseno čak devet novih prekršajnih naloga, i to sedam njih protiv organizatora koncerata zbog neosiguravanja potrebne distance između posjetitelja, te još dva protiv noćnih klubova zbog kršenja odluke o radnom vremenu.

U listopadu su podnesena dodatna četiri prekršajna naloga protiv ugostiteljskih objekata ( caffe bar, noćni bar, noćni klub, bistro), i to tri zbog neosiguravanja fizičke distance te jedan zbog kršenja odluke o radnom vremenu.

Pravne osobe po zakonu mogu dobiti kaznu i zbog toga što se njihovi kupci odnosno klijenti ili gosti ne pridržavaju mjera. Primjerice, ako trgovac kupca nije upozorio na obavezu nošenja maske, ili ga je poslužio iako masku nema. Po toj osnovi, odgovara Stožer, nije izrečena dosad niti jedna kazna.

Više na 24sata.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close