Zdravlje

Čišćenje snijega može izazvati srčani udar

Broj srčanih udara povećan je tijekom zimskih blagdana, pokazuju mnoge studije i statistike. Tome prije svega pridonosi povećan unos masne hrane i alkohola, ali i hladnoća. Hladnoća u kombinaciji s fizičkim naporom, prikrivenim bolestima i dobi izaziva pretjerani stres za srce, upozorava dr. med. Tanja Pekez Pavliško.


Naime, niske temperature povećavaju pritisak na srce, a jak fizički napor može pogoršati opterećenje i izazvati srčani udar.

Stoga na hladnom vremenu budite oprezni s teškim aktivnostima kao što je čišćenje snijega”, savjetuje dr. Pekez Pavliško i dodaje da uzročnici srčanog udara mogu biti i nekontrolirani visoki tlak i šećer. Redovito pratite tlak, kontrolirajte i liječite sve kronične bolesti, što podrazumijeva i redovito uzimanje lijekova.

“Povišene masnoće također su problem, pa je potreban redovit pregled obiteljskog liječnika i pridržavanje zdravog načina života, pri čemu je važno izbjegavati pušenje i pretjerano pijenje alkohola”, kaže dr. Pekez Pavliško.

Šanse za srčani udar u prvom satu nakon pijenja alkohola porastu za čak 72 posto, prema studiji iz časopisa Epidemiology. A masna blagdanska hrana s puno soli povisuje krvni tlak i razinu kolesterola. Tijekom probave takve hrane raste krvni tlak i opterećuje se srce, stoga budite umjereni u jelu i ograničite hranu sa zasićenim masnoćama.

I uznemirenost, stres i ljutnja mogu biti okidači srčanog udara, pa ih pokušajte držati pod kontrolom. Pacijenti koji su opisali svoje raspoloženje kao “ljutito” imaju skoro pet puta veći rizik od srčanog udara u dva sata nakon nastupa ljutnje, prema studiji u European Heart Journalu.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close