Kultura

Činjenice o životu žene koja je stvorila najpoznatijeg čarobnjaka

Jučer je obilježena dvadeseta godišnjica izlaska prve knjige o Harry Potteru. Upravo zato prisjetili smo se nevjerojatne snage žena koja je napisala ovaj uspješni serijal


1. J.K. Rowling je počela pisati zbog depresije
Život prije Harryja Pottera bio je daleko od savršenstva za J.K. Rowling. Britanka se 1993. godine razvela od supruga Jorgea Arantesa s kojim je živjela u Portugalu, te je patila od kliničke depresije.

Nije imala novaca, a morala se brinuti za svoju kćerkicu Jessicu Isabel, pa se prijavila za socijalnu pomoć. Počela je pisati avanture simpatičnog čarobnjaka jer je osjećala da ništa ne može izgubiti.

Nikad nećete istinski upoznati sebe, niti snagu svojih odnosa, sve dok oboje nisu testirani od strane nevolja, priznala je J.K. Rowling.

2. Majka je utjecala na njezine knjige
Šest mjeseci nakon što je počela pisati Harryja Pottera, umrla joj je majka od komplikacija multiple skleroze. S obzirom da je bila vrlo privržena za nju, smrt ju je teško pogodila. To je utjecalo i na odabir tema u ovom popularnom serijalu. Kasnije je njoj u čast pokrenula “Neurološku regenerativnu kliniku Anne Rowling”. Priznala je da najviše žali što njezina mama nikad nije znala ni pročitala knjige o Harryju Potteru.

3. Nije odustajala od svojeg cilja
Teško je povjerovati da uspješan knjižni serijal poput Harryja Pottera nije isprva naišao na zanimanje izdavača. Prvi rukopis J.K. Rowling odbacilo je čak 12 izdavačkih kuća prije nego što ga je Bloomsbury odlučio izdati. Odluka za izdavanje “Harryja Pottera i Kamena mudraca” pala je tek nakon što je izvršni direktor tvrtke dao rukopis svojoj kćeri, a ona je zahtijevala da joj kaže što će se dalje događati sa simpatičnim čarobnjakom. Piše zadovoljna.dnevnik.hr

Više na zadovoljna.dnevnik.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close