Scena

Činjenice o starim Rimljanima koje niste naučili na satu povijesti

Stari Rimljani pili su krv ubijenih gladijatora jer su vjerovali da ovaj ritual prenosi njihovu hrabrost i vitalnost.


1. Nisu (svi) umirali mladi
Iako je službeni životni vijek u starom Rimu iznosio samo 25 godina, mnogi Rimljani živjeli su duboko do starosti. Na nizak prosjek utjecale su česte smrti žena tijekom poroda, kao i visoka stopa mortaliteta kod beba. Ostatak je u prosjeku živio kao i u današnje doba.

2. Pili su krv ubijenih gladijatora
Stari Rimljani pili su krv ubijenih gladijatora jer su vjerovali da ovaj ritual prenosi njihovu hrabrost i vitalnost. Nekoliko autora opisalo je postupak skupljanja krvi nakon borbi, ali i prodaje u medicinske svrhe. Neki su smatrali i da je gladijatorova krv lijek za epilepsiju.

3. Vrijeme je za njih bio relativan pojam
Rimski sat mogao je trajati 75 minuta tijekom ljeta i 44 minuta u zimi, s obzirom da su mnogi Rimljani ovisili o suncu. Naime, 12 dnevnih sati započelo je u zoru, a 12 noćnih nakon zalaska sunca. U različitim godišnjim dobima duljina sata se mijenjala, pa su mnogi Rimljani bili tolerantni kada je u pitanju bila točnost.

4. Samo su bogati nosili ljubičasto
Stari Rimljani su procjenjivali ljude po izgledu – točnije po boji odjeće. Sve nijanse smeđe, žute, sive i crne smatrali su se znakovima siromaštva. S druge strane, crvena, ljubičasta i zelena nastale su uz pomoć umjetnih boja koje su dopremljene iz daleka i bile su skupe. Zbog toga su bile jedan od znakova bogatstva.

Više na punkufer.dnevnik.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close