KolumneKnjiževni petak

Činjenice koje su obilježile 20 godina slavnog Pottera

26. lipnja 1997. godine na svijet je došao najpoznatiji čarobnjak svih vremena. Točnije tog 26 lipnja objavljen je prvi od sedam romana o Harryu Potteru. Sedam knjiga prodanih u čak 500 milijuna primjeraka i prevedenih na 79 jezika, 8 filmova (plus spin-offi), nekoliko tematskih parkova… Sve vam je jasno. Donosim vam nekoliko činjenica koje su obilježile 20 godina postojanja slavnog čarobnjaka.

Joanne Rowling priču o Harryu razvijala je početkom devedesetih. Život joj je najblaže rečeno bio kaos, mlada samohrana majka, živjela je od socijalne pomoći i pisala po edinburškim kafićima dok joj je kći spavala u kolicima. Originalni rukopis prvog romana “Harrya Pottera i Kamena mudraca” napisan je na pisaćem stroju. Financijska situacija je bila toliko teška da autorica nije imala novca ni za fotokopiranje svog rukopisa, no to ju nije spriječilo da postane milijarderka.

Knjigu je odbilo tiskati čak 12 izdavačkih kuća. Možda bi je odbila i trinaesta, Bloomsbury, da njezin direktor nije svojoj osmogodišnjoj kćeri rekao da pročita prvi odlomak. A ona je, naravno progutavši ga, odmah tražila nastavak. Ovoga puta broj 13 je bio sretan.

Knjige su dosad prodane u čak 500 milijuna primjeraka. Preveden su na 79 jezika. Sedma knjiga “Harry Potter i Darovi smrti” najbrže je prodavana knjiga u povijesti. U prva 24 sata samo je u Britaniji prodana u 2,65 milijuna primjeraka.

Riječ bezjak ili izvorno engleski “muggle”, koja označava nečarobnjake,  2003. godine je ušla ni manje ni više u Oxfordov rječnik engleskog jezika.

Na londonskom King’s Crossu  između perona devet i 10 uprava je postavila i natpis “Peron 9 3/4” u čast prolaza do škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts.

Filmskia inačica Harrya Pottera koja je zaradila najmanje novca, “pišljivih” 90 milijuna dolara, ipak se može pohvaliti kako je zaradila više od najuspješnijeg nastavka sage “Sumrak”. Brojke kažu kako je  osam snimljenih filmova na kino blagajnama diljem svijeta uprihodilo je ukupno 6,5 milijardi dolara.

Rowling je u jednom druženju s obožavateljima priznala kako je  ravnatelj Hogwartsa, Albus Dumbledore, gay. Prema objašnjenju autorice na predstavljanju romana “Harry Potter i Darovi smrti” u New Yorku prije nekoliko godina, Dumbledore se zaljubio u svog prijatelja Gellerta Grinderwalda koji je kasnije prešao na stranu najvećega negativca u romanima o Harryju Potteru, lorda Voldemorta.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: tportal.hr | Foto: Đurđica Banić

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close