Obrazovanje

Cijene udžbenika nikad veće: “S dva srednjoškolca trošak će biti preko 5000 kuna, bez bilježnica i pribora”

RODITELJI OGORČENI

Država je ove godine osigurala besplatne udžbenike samo za osnovce


Cijene udžbenika nikada nisu bile više.

Ovih sam dana putem internetske trgovine e-Kupi naručila udžbenike u skladu s odabirom škole koju će pohađati – više od 3300 kuna samo za komplet za prvi razred! Rabljene udžbenike nisam mogla naći, moram kupiti sve novo. S dva srednjoškolca taj će trošak biti veći od pet tisuća kuna, a gdje su bilježnice, školski pribor, o ostalome da ne govorim?! Kakva je to Škola za život, kakva demografska politika? Ne mogu ni zamisliti kako je roditeljima s više djece”, kaže ogorčena majka čija će djeca u novoj školskoj godini pohađati jednu dalmatinsku gimnaziju.

Država je ove godine osigurala besplatne udžbenike samo za osnovce, dok u srednjim školama to nije slučaj, izuzev, primjerice, u Gradu Zagrebu, koji nabavlja besplatne knjige i za učenike srednjih škola te radne materijale za učenike osnovnih škola.

U srednjim školama ove će godine u optjecaju biti nekoliko vrsta udžbenika: potpuno starih za maturante, to jest udžbenika za četvrti razred srednjih škola još iz 2014./2015. školske godine, koji nakon ove generacije odlaze u povijest. Tu su potom novi-stari udžbenici za učenike prvih razreda, to jest udžbenici koji su kao novi lani uvedeni za prvu generaciju učenika srednjih škola, koja je frontalno krenula s kurikularnom reformom. Ti udžbenici, objavljeni u katalogu koji je na snazi od prošle školske godine, jednako kao i stari udžbenici za maturante, mogu se ove godine nasljeđivati, to jest koristiti i rabljeni. Međutim, u Ministarstvu kažu nam da nemaju informacije koliko će takvih rabljenih udžbenika biti u uporabi niti gdje se mogu nabaviti. Roditelji, pak, tvrde da ih na tržištu gotovo i nema.

U najnezavidnijoj su situaciji, pak, roditelji učenika 2. i 3. razreda srednjih škola jer si oni ne mogu pomoći nikakvim korištenim materijalima – to su dva razreda za koje su ove godine uvedeni potpuno novi udžbenici u skladu s novim kurikulumima.

Iako prema procjeni Ministarstva znanosti prosječna cijena udžbeničkog kompleta u srednjim školama iznosi otprilike 1900 kuna, iznos je u konačnici mnogo veći. Naime, Ministarstvo u iznosima ne uračunava druge obrazovne materijale, poput radnih bilježnica, geografskih atlasa, omota za udžbenike – sve ono što učenicima u pravilu također treba. Kada se sve to uzme u obzir, kako Jutarnji list navodi, ukupna cijena kompleta knjiga sa svim odabranim materijalima, primjerice u trećem razredu nekih gimnazija, može dosegnuti i vrtoglavih 4531,91 kunu!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close