Cijelo vrijeme kuhamo rižu na pogrešan način

Tena Brnad

Milijuni ljudi svakodnevno riskiraju svoje zdravlje neispravnim načinom kuhanja riže, osobito ako se ta namirnica često nalazi na njihovom stolu, upozoravaju znanstvenici.


Nedavno je istraživanje pokazalo kako česta metoda kuhanja riže – u zdjeli kipuće vode dok ona ne ispari, izlaže one koji ju jedu tragovima otrovnog arsena. On kontaminira rižu tijekom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida.

Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za djecu, upozorava Andy Meharg, profesor bioloških znanosti na Sveučilištu Belfast. On je testirao različite načine kuhanja riže kako bi otkrio koji je među njima najzdraviji.

U prvoj metodi stavio je jednu šalicu riže te dvije šalice vode te je voda isparila tijekom kuhanja – kako se i riža najčešće kuha. Otkrio je da je tom metodom u riži ostalo najviše arsena.

U drugoj je metodi stavio jednu šalicu riže i pet šalica vode te izbacio višak vode, a razina arsena se prepolovila.

U trećoj metodi riža se kuhala tako da se namakala preko noći, ujutro isprala sve dok voda nije bila čista te potom skuhala – s čime se udio toksina smanjio za 80 posto. Istraživanja na europskom tržištu otkrivaju kako čak 58 posto proizvoda s rižom sadrži visoke razine arsena, pa se preporučuje rižu uvijek prethodno namakati i ispirati da se smanji vjerojatnost štetnih posljedica na zdravlje.

 

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Izvor: 24sata.hr | Foto: pexels

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u