GastroZdravlje

Čičoka: Zamjena za krumpir

ČIČOKA ili jeruzalemska artičoka jedna je vrsta suncokreta. Kod nas se još naziva i divlji krumpir, morski krumpir ili slatki krumpir. Kao kultura, čičoka se uzgaja radi svoga korijena, odnosno gomolja koji nalikuje đumbiru – izdužen je i nepravilnog oblika, a boja mu može varirati od blijedosmeđe, ružičaste pa sve do bijele.


Čičoka je izuzetno zanimljiva zbog sadržaja inulina, neprobavljivog vlakna koje hrani korisne bakterije u našim crijevima. Inulin je prebiotik što znači da stimulira razvoj korisnih bakterija u crijevima koje imaju višestruko djelovanje na zdravlje. U 100 g čičoke nalazi se čak 11 – 14 g inulina. Samo za usporedbu, utvrđeno je da Europljani dnevno unose od 3 do 11 g inulina putem prehrane. Dodatno svojstvo inulina je da pospješuje apsorpciju minerala – kalcija, magnezija i željeza te su minerali koje sadrži čičoka raspoloživiji zbog prisustva inulina.
Čičoku odlikuje niska energetska vrijednost i bogat sadržaj vitamina i minerala. Izvor je kalija i fosfora, kalcija, magnezija i željeza. Sadrži vitamine B skupine, vitamin C, D i provitamin A tj. beta karoten. Izvor je esencijalnih aminokiselina koje organizam ne može sam proizvesti.
Čičoka:
– ima glikemijski index jednak nuli pa je idealna namirnica za dijabetičare
– odlična je za djecu koja piju antibiotik jer obnavlja crijevnu fluoru i jača imunitet
– pomaže kod zatvora i idealna je za sve ljude koji sjede i malo se kreću
– učinkovita je kod povišenog tlaka jer sadrži mnogo kalija
– stvara osjećaj sitosti, smanjuje apetit i ne deblja
– izvrsna je za čišćenje organizma posebice konzumirana u svježem obliku
Čičoka raste u gomoljima, ima blag, slatkast okus i koristi se u pripremi juha, variva te služi kao inovativna zamjena za krumpir jer umjesto škroba sadrži inulin. Svježa čičoka dostupna je na našim tržnicama od počeka studenog pa do mjeseca travnja.


Tekst: index.hr

Foto: Wikimedia Commons

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close