Scena

Čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti!

Na današnji dan prije 22 godine Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Nakon godina zabrane hrvatstva na hrvatskom teritoriju, došao je i taj dan kada su naši branitelji oslobodili Hrvatsku.


Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, straha od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, života u progonstvu, nakon bezbroj utrošenih sati u mirovne pregovore i inicijativa koje nisu urodile plodom, ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz čak 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama hrabro su krenuli u veliku akciju oslobađanja teritorija. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

Oslobađanjem Knina, koji je bio središte neprijateljske pobune, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije “Oluja” i cijelog Domovinskog rata.

05. kolovoza 1995. cijela Hrvatska pamti kao poseban datum, datum “Oluje”. Datum kada je hrvatski teritorij napokon dobio svoju slobodu.

Sretan vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti! 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close