Zdravlje

Češnjak: Antibiotik iz prirode

Češnjak je prirodni lijek čija je moć toliko jaka da je odličan saveznik u prevenciji nekoliko vrsta kancerogenih bolesti, ali i protiv prehlada koje nas muče svaku zimu ili lošeg kolesterola koji utječe na zdravlje srca.


Otkriveno je kako su Egipćani u prošlosti jeli češnjak da bi bili snažniji i izdržljiviji, a Grci su ga konzumirali prije natjecanja na antičkim Olimpijskim igrama.

Velika studija provedena u Kini i objavljena u časopisu Cancer Prevention Medicine pokazala je kako jedenje češnjaka nekoliko puta tjedno smanjuje rizik od raka pluća za čak 50 posto. Znanstvenici su usporedili životne navike 1.424 ljudi koji boluju od raka pluća s 4.543 zdravih osoba i zaključili da je češnjak ključna namirnica u prevenciji ove zloćudne bolesti. No i mnoge druge studije pokazale su isto jer češnjak sadrži sumporne spojeve odnosno alicin koji je važan u borbi protiv raka.

‘Češnjak je super za imunološki sustav‘, objašnjava Michael Helwig, dijetetičar i direktor Medicinskog centra Mark Twain u San Andreasu. Kada se češnjak drobi ili sjecka otpušta alicin koji za tijelo ima višestruke koristi. Što sitnije sjeckate češnjak, on otpušta više alicina. Sadrži i vitamin C, B6, selen, magnezij, kalij, kalcij, magnezij i flavonoide. Češnjak zapravo ima slabiju djelotvornost ako ga kuhate ili pečete. No ako ga nasjeckate i pustite da odstoji 10 do 15 minuta, pozitivni aktivni spojevi će se aktivirati i zatim ga možete kuhati i termički obrađivati kako želite.

Alicin djeluje protuupalno kod viroza i prehlada, protiv štetnih molekula kisika odnosno slobodnih radikala, radi kao prirodni razrjeđivač krvi, bori se protiv bakterija, blokira kancerogene stanice, usporava ubrzanu diobu stanica što je znak raka i pozitivno djeluje na obnovu DNA, herpes ili bradavice.

Prema istraživanju National Cancer Institute, preliminarne studije pokazale su da konzumiranje češnjaka može smanjiti rizik od nekih drugih vrsta raka, posebno onih koje se odnose na probavni trakt. To su rak želuca, debelog crijeva, jednjaka i gušterače.

Osim kao prevencija od kancerogenih bolesti, češnjak je dobar i za zdravlje srca tako što snižava loš kolesterol i krvni tlak, potiče cirkulaciju i sprečava moždani udar.


Tekst: tportal

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close