Cerovačke špilje zatvorene do jeseni zbog rekonstrukcije staza

Lana Matica

Geomorfološki fenomen Cerovačke špilje do daljnjega je zatvoren za posjetitelje. Rekla je to ravnateljica Javne ustanove Park prirode Velebit Ivana Maras za Novi list, ističući da je riječ o provedbi projekta »Unapređenje sustava posjećivanja i interpretacije Cerovačkih špilja u Parku prirode Velebit«.


Bilo je neophodno izvršiti potpunu rekonstrukciju staza u donjoj Cerovačkoj špilji, kao i rasvjete. Ovome su prethodila detaljna arheološka istraživanja, kao preduvjet početka realizacije projekta. U fazi smo javne nabave za izvođača radova, a bude li sve išlo prema zacrtanoj dinamici, uređenje Cerovačke špilje i otvorenje za posjetitelje očekuje se početkom jeseni, kaže ravnateljica Ivana Maras.

Zbog poskupljenja cijena radova »probijen je financijski plafon« koji se očekivao. Bez obzira na konačnu cijenu realizacije, projekt će u obimu od 85 posto biti financiran iz EU fonda za regionalni razvoj, dok će preostalih 15 posto sredstava podmiriti resorno ministarstvo.

Cerovačke špilje smještene su na južnom dijelu Velebita i među najpoznatijim su i svakako najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Kompleks čine tri špilje (Donja, Srednja i Gornja) s preko sedam kilometara istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 metara Donje i Gornje špilje. Ove špilje su iznimno bogate nalazima iz davne prošlosti. Osim velike količine arheoloških ostataka također su jedno od većih nalazišta izumrlog špiljskog medvjeda. Temperatura zraka u Cerovačkim špiljama malo oscilira i kreće se od 5 do 8 stupnjeva Celzija.

Donosi Novi list.


Foto: Youtube/screenshot

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u