EuropaTurizamIzdvojeno

CEROVAČKE ŠPILJE Centar izvrsnosti otvara prostor za razvoj turizma i poljoprivrede

Prirodna ljepota Cerovačkih špilja od sljedeće godine bit će prezentirana onako kako zaslužuje – do kraja godine izgradit će se Centar izvrsnosti Cerovačke špilje, javlja zadarskilist.hr.


Riječ je o projektu vrijednom 68,5 milijuna kuna koji se provodi na području općine Gračac, a kojim će se omogućiti prihvat i informiranje posjetitelja, urediti vanjske šetnice od prihvatnog centra prema Gornjoj i Donjoj Cerovačkoj špilji, izgraditi pješački prijelaz preko željezničke pruge, urediti Cerovačke špilje za turističko posjećivanje, izraditi i implementirati edukacijsko-interpretacijski program Centra izvrsnosti te uspostaviti međunarodna partnerska mreža speleoloških i stručno-znanstvenih organizacija iz regije dinarskog krša.

Cerovačke špilje jedan su od najvećih turistički pristupačnih speleoloških objekata u Hrvatskoj. Ukupna dužina Cerovačkih špilja (Gornje i Donje) je 7.893 metra, od čega je turistički uređeni dio 1.333 metra. Osim što su iznimno bogate špiljskim ukrasima, obiluju značajnim arheološkim i paleontološkim nalazima.

“Zadarska županija puna je atrakcija, a po završetku ovog projekta dobit ćemo jednu priču na koju svi možemo biti ponosni. Novi Centar izvrsnosti će sasvim sigurno otvoriti nove mogućnosti za razvoj ovog kraja, a svim zaljubljenicima u speleologiju, planinarenje i općenito avanturistički turizam pružiti nezaboravan doživljaj, pogotovo jer je obližnji Crnopački speleološki sustav dulji od 41 kilometra, što ga čini najvećim špiljskim sustavom u Hrvatskoj i jednim od najvećih u Europi”, istaknuo je prilikom obilaska Božidar Longin, župan Zadarske županije, koja je jedan od partnera na projektu.

Nositelj je Javna ustanova Park prirode Velebit, a ostali partneri su Natura Jadera, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije te Zagrebački speleološki savez.

“Posebno nas veseli što, unatoč svim problemima koje je prouzročila pandemija koronavirusa, projekti u našoj županiji nisu stali. To je ono što je važno i na čemu moramo ustrajati. Naša županija je jedno veliko gradilište, jer se realiziraju brojni projekti od kojih je većina financirana iz europskih fondova, pa tako i Centar izvrsnosti Cerovačke špilje”, dodao je župan.

Uloga Zadarske županije u projektu je kroz aktivnosti promidžbe i vidljivosti projekta prezentirati vrijednost i ulogu zaštićenog područja Parka prirode Velebit, s posebnim naglaskom na lokalitet Cerovačkih špilja, čime će se osigurati privlačenje broja posjetitelja i postaviti temelj komunikacijskog modela prema općoj i stručnoj javnosti. Natura Jadera ima zadaću osmisliti i organizirati škole u prirodi, piše zadarskilist.hr.-

Speleološke radionice s djecom

Na ovom području osmislit ćemo radionice male škole krša te speleološke radionice s djecom iz osnovnih i srednjih škola Zadarske i Ličko-senjske županije. Nadam se da ćemo djeci na pravi način približiti problematiku zaštite prirode”, najavio je ravnatelj Nature Jadere Damir Perić.

Posrednu korist imat će i lokalno stanovništvo u općini Gračac.

Ne radi se samo o turističkim dolascima, nego i prodaji autohtonih proizvoda, razvoju OPG-ova. Ovakvi projekti mogli bi zaustaviti trend iseljavanja i u budućnosti povećati broj stanovnika na ovom području”, rekao je načelnik Općine Gračac Robert Juko.

Projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem (kao dio programa SPARC – Speleološki park Crnopac) odobren je za financiranje u sklopu poziva Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode (referentni broj: KK.06.1.2.01) u sklopu OP Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 68.453.850 kuna, a dovršetak se očekuje do kraja 2021. godine.


 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Zadarski list

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close