LifestyleTurizam

Central Park u New Yorku: Oaza mira usred Grada koji ne spava

Kupnja cijelog zemljišta na kojem leži Central park stajala je 7,4 milijuna dolara. Usporedbe radi, mnogo veća Aljaska od Rusije je 1867. kupljena za samo 7,2 milijuna zelembaća


Omiljeno, ili možda bolje reći kultno mjesto za odmor koje se smjestilo na 341 hektar površine u srcu New Yorka, svake godine u prosjeku posjeti oko 40 milijuna ljudi. Ovaj park koji je otvoren još davne 1857. krije i mnoge zanimljive priče, pa bi bio red da vam neke od njih i ispričamo.

1. Park je vjerojatno izgrađen kako bi nekretnine u njegovoj blizini dobile na vrijednosti

Iako je istina da su neki bogati Njujorčani htjeli raskošan park, kako bi njihov grad dobio na ljepoti i uređenju, vjerojatnije je kako su vlasti dozvolu za gradnju parka dale s namjerom da dođe do rasta cijena zemljišta koja su se nalazila u neposrednoj blizini parka. Točno, park je ‘podigao’ grad, ali je vrlo vjerojatno primarno napravljen zbog profita.

2. Ideja o velikom gradskom parku došla je iz glave novinskog urednika

Iako postoji više teorija o tome tko je prvi predložio izgradnju parka, najvjerojatnije je da je to bio William Cullen Bryant, pjesnik i urednik u novinama New York Evening Post. On je još 1844. pozvao na izgradnju rekavši kako park može imati samo pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi i grad.

Pročitajte više na punkufer.dnevnik.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: fodors

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close